Rabu, 15 Januari 2020 | 9:05pm
Presiden Iran, Hassan Rouhani. - Foto AFP
Presiden Iran, Hassan Rouhani. - Foto AFP

Iran tolak 'perjanjian Trump' baharu mengenai pertikaian nuklear

DUBAI: Presiden Iran, Hassan Rouhani, menolak cadangan untuk “perjanjian Trump" baharu yang bertujuan menyelesaikan perbalahan nuklear, mengatakan ia adalah tawaran "pelik" dan mengkritik Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, kerana selalu melanggar janji.

Perdana Menteri Britain, Boris Johnson, yang memuji Trump sebagai pembuat perjanjian hebat, semalam meminta presiden itu menggantikan perjanjian nuklear Iran 2015 dengan kuasa-kuasa besar dengan perjanjian baharu untuk memastikan Tehran tidak mendapat senjata atom.

Trump berkata, beliau bersetuju dengan Johnson bahawa "perjanjian Trump" harus menggantikan perjanjian nuklear Iran.

Dalam ucapan televisyen, Rouhani memberitahu Washington supaya kembali kepada perjanjian nuklear, yang Washington abaikan pada tahun 2018, di mana Tehran mengekang aktiviti nuklearnya sebagai balasan untuk membatalkan sekatan antarabangsa ke atas Iran.

Sejak meninggalkan perjanjian itu, Washington telah kembali mengenakan sekatan untuk mempercepatkan eksport minyak Iran sebagai sebahagian daripada dasar "tekanan maksimum".

AS berkata, matlamatnya ialah memaksa Tehran menyetujui perjanjian yang lebih luas yang meletakkan batas ketat pada aktiviti nuklearnya, mengekang program peluru berpandu balistik dan menamatkan perang proksi serantau.

Iran mengatakan ia tidak akan berunding selagi sekatan masih wujud.

Tehran secara beransur-ansur mengambil langkah untuk mengurangkan pematuhannya terhadap perjanjian itu, yang mendorong Britain, Perancis dan Jerman semalam secara rasmi menuduhnya melanggar syarat itu. - REUTERS

Berita Harian X