Jumaat, 26 Julai 2019 | 10:49am
Dewan Rakyat India meluluskan RUU mengharamkan amalan cerai talak tiga dalam kalangan umat Islam. - Foto hiasan
Dewan Rakyat India meluluskan RUU mengharamkan amalan cerai talak tiga dalam kalangan umat Islam. - Foto hiasan

India lulus RUU haramkan cerai talak tiga

NEW DELHI: Dewan Rakyat India meluluskan rang undang-undang (RUU) mengharamkan amalan cerai talak tiga sekali gus dalam kalangan umat Islam dan menghukum pesalah dengan tiga tahun penjara, walaupun pembangkang menuntut isu itu diteliti Jawatankuasa Tetap.

RUU Wanita Islam (Perlindungan Hak dalam Perkahwinan) 2019, yang melarang perceraian dengan melafazkan talak tiga kali sekali gus diluluskan dengan 303 undian menyokong dan 82 menentang.

Menjawab dalam sesi perbahasan, Menteri Undang-Undang, Ravi Shankar Prasad, berkata perundangan itu tiada kaitan dengan politik atau agama tetapi ia soal harga diri wanita.

Katanya, wanita Islam sendiri memberitahu beliau selepas RUU itu menjadi undang-undang, mereka seolah-olah meraikan Hari Raya dan Hari Kemerdekaan.

Menyatakan banyak perkara buruk dalam kalangan penganut Hindu di negara itu, seperti amalan sati (amalan membakar diri oleh balu) dan pemberian mas kahwin kepada lelaki dikenakan hukuman, Prasad berkata undang-undang bertindak sebagai penghalang.

Katanya, RUU yang menyokong hukuman penjara tiga tahun ke atas suami yang menjatuhkan talak tiga sekali gus diperlukan untuk memberikan keadilan dan kesaksamaan jantina.

Merujuk keputusan Mahkamah Agung pada 2017 yang membatalkan amalan itu dan meminta Parlimen mengemukakan undang-undang berhubung isu itu, Prasad berkata amalan menceraikan wanita dengan talak tiga bertentangan dengan keadilan jantina.

“Mahkamah Agung menyatakan talak tiga adalah tidak adil dan tidak mengikut Perlembagaan serta meminta Parlimen membuat undang-undang mengenainya.

“Apabila kami membuat undang-undang, ia dibantah. Apa yang perlu dilakukan wanita Islam dalam keadaan ini? Adakah mereka perlu dibiarkan saja?

“Perlembagaan India adil untuk semua wanita. Jadi, RUU ini diperlukan” katanya sambil menegaskan, falsafah utama Perlembagaan India adalah keadilan jantina. - Agensi

Berita Harian X