Selasa, 5 March 2019 | 12:03am

Malaysia bantah AS gabung Konsulat Jeneral, kedutaan di Baitulmaqdis

KUALA LUMPUR: Malaysia menentang keras tindakan Amerika Syarikat (AS) menggabungkan Konsulat Jeneral dengan kedutaannya di Baitulmaqdis.

Kementerian Luar dalam kenyataan hari ini berkata, tindakan yang berkuat kuasa 4 Mac itu adalah langkah yang malang terbaru yang diambil oleh AS terhadap Palestin dan rakyatnya.

“Langkah ini bukan saja membangkitkan persoalan mengenai kredibiliti Amerika sebagai ‘pengantara’ dalam konflik Israel-Palestin, tapi juga soal objektif sebenarnya di Timur Tengah.

“Walaupun Amerika berkata penggabungan itu sebagai meningkatkan kecekapan birokratik, Malaysia berpandangan ia hanyalah helah dalam usaha menyembunyikan maksud sebenar tindakan membuka Kedutaan Amerika di Baitulmaqdis,” katanya.

Menurut kenyataan itu, langkah berkenaan akan memusnahkan rancangan penyelesaian dua negara yang mendapat sokongan majoriti komuniti antarabangsa.

“Malaysia akan terus membantah sebarang tindakan yang akan merosakkan usaha mencari keadilan dan keamanan yang berpanjangan kepada konflik itu,” menurutnya.

“Malaysia ingin mengulangi pandangan kukuhnya bahawa penyelesaian terbaik kepada konflik yang sudah berlarutan sejak sekian lama itu adalah menerusi penyelesaian dua negara, berdasarkan kepada persempadanan pra-1967 dengan Palestin dan Israel hidup berjiran secara aman, dengan Baitulmaqdis sebagai ibu negara Palestin,” katanya. - BERNAMA

Berita Harian X