Selasa, 24 September 2019 | 4:59pm
Keadaan jerebu di Banda Aceh, hari ini. - Foto AFP
Keadaan jerebu di Banda Aceh, hari ini. - Foto AFP

Hampir 10 juta kanak-kanak alami risiko kesihatan akibat jerebu - UNICEF

JAKARTA: Kebakaran hutan di Indonesia meletakkan hampir 10 juta kanak-kanak dalam risiko pencemaran udara, kata Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) dalam amaran hari ini, susulan penjelasan ahli sains berhubung pelepasan gas rumah hijau yang dikeluarkan dalam kebakaran.

Kebakaran terbabit turut menyebabkan masalah jerebu yang serius di ASEAN sejak beberapa minggu lalu dan membawa kepada penutupan sekolah serta lapangan terbang.

Ia turut menyebabkan orang ramai terpaksa membeli topeng muka selain mendapatkan rawatan akibat penyakit berkaitan pernafasan.

Jakarta sudah menggerakkan ribuan anggota bomba dan pesawat pemadam api untuk mengawal kebakaran yang pada mulanya bertujuan membersihkan kawasan pertanian.

Kebakaran hutan di Indonesia meletakkan hampir 10 juta kanak-kanak dalam risiko pencemaran udara, kata Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB). - Foto AFP
Kebakaran hutan di Indonesia meletakkan hampir 10 juta kanak-kanak dalam risiko pencemaran udara, kata Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB). - Foto AFP

Kebakaran seumpama itu adalah masalah tahunan namun ia menjadi lebih buruk kali ini sejak 2015 susulan cuaca dan suhu kering.

Menurut agensi kanak-kanak PBB, UNICEF, hampir 10 juta penduduk yang berusia di bawah 18 tahun berada di kawasan paling teruk terjejas di kepulauan Sumatera dan sebahagian kepulauan Borneo.

Menurut agensi berkenaan, kanak-kanak khususnya berisiko tinggi berikutan kelemahan sistem imun manakala bayi dilahirkan oleh ibu yang terdedah kepada pencemaran ketika hamil mungkin akan berada dalam tempoh pramatang.

Wakil UNICEF, Debora Comini berkata, kualiti udara yang buruk semakin bertambah dan ia adalah cabaran buat Indonesia.

“Setiap tahun, jutaan kanak-kanak menghirup udara beracun yang mengancam kesihatan mereka dan mengganggu persekolahan.

“Ribuan sekolah terpaksa ditutup di seluruh Indonesia akibat kualiti udara, menyebabkan ramai yang tertinggal kelas,” katanya. - AFP

Berita Harian X