Isnin, 29 November 2021 | 8:51am
Perdana Menteri Barbados Mia Amor Mottley (dua dari kanan) dan Ahli Parlimen Trevor Prescott melancarkan plak pada pembukaan rasmi Taman Kebebasan Golden Square di Bridgetown, Barbados pada 27 November 2021. - Foto AFP
Perdana Menteri Barbados Mia Amor Mottley (dua dari kanan) dan Ahli Parlimen Trevor Prescott melancarkan plak pada pembukaan rasmi Taman Kebebasan Golden Square di Bridgetown, Barbados pada 27 November 2021. - Foto AFP

Barbados menjadi republik, menggantikan ratu British

BRIDGETOWN: Barbados akan memutuskan hubungan dengan monarki British, tetapi legasi penjajah yang kadang-kadang kejam dan kesan pandemik COVID-19 ke atas pelancongan menimbulkan cabaran besar bagi pulau Caribbean itu apabila ia menjadi republik terbaharu dunia.

Terkenal dengan pantai dan kecintaan terhadap kriket, Barbados minggu ini akan menggantikan ketua negaranya, Ratu Elizabeth II, dengan wakilnya sekarang, Gabenor Jeneral Sandra Mason.

Upacara pada petang ini hingga esok akan termasuk perarakan dan perayaan ketenteraan, ketika Mason dilantik sebagai presiden, dengan Putera Charles - pewaris takhta Britain - menyaksikannya.

Dalam ucapan yang akan disampaikan pada majlis peralihan itu, Charles akan memberi tumpuan kepada hubungan berterusan antara kedua-dua negara.

"Apabila status perlembagaan anda berubah, adalah penting bagi saya untuk menyertai anda untuk mengesahkan perkara yang tidak berubah. Contohnya, perkongsian rapat dan dipercayai antara Barbados dan United Kingdom sebagai ahli penting Komanwel," katanya yang dipetik daripada ucapannya yang dikeluarkan oleh pejabat putera raja.

Fajar era baharu telah mencetuskan perdebatan dalam kalangan 285,000 penduduk Barbados sepanjang abad pengaruh Britain, termasuk lebih daripada 200 tahun perhambaan sehingga 1834, dan Barbados akhirnya merdeka pada 1966.

"Sebagai seorang gadis muda, apabila saya mendengar mengenai ratu, saya akan sangat teruja," kata Sharon Bellamy-Thompson, 50, seorang penjual ikan di ibu negara Bridgetown, yang masih ingat ketika dia berusia kira-kira lapan tahun dan melihat ratu dalam lawatan.

"Apabila saya semakin meningkat dewasa, saya mula tertanya-tanya apakah maksud ratu ini untuk saya dan negara saya. Ia tidak masuk akal," katanya.

"Mempunyai presiden wanita Barbados adalah hebat."

Bagi aktivis muda seperti Firhaana Bulbulia, pengasas Persatuan Muslim Barbados, penjajahan dan perhambaan British terletak di sebalik ketidaksamaan moden pulau itu.

"Jurang kekayaan, keupayaan untuk memiliki tanah, dan juga akses kepada pinjaman daripada bank semuanya mempunyai banyak kaitan dengan struktur yang dibina daripada pemerintahan oleh Britain," kata Bulbulia, 26.

"Rantai sebenar (perhambaan) telah diputuskan dan kami tidak lagi memakainya, tetapi rantai mental terus kekal dalam minda kami.

"Pada bulan Oktober, Barbados memilih Mason untuk menjadi presiden pertamanya, setahun selepas Perdana Menteri, Mia Mottley mengisytiharkan negara itu akan 'sepenuhnya' meninggalkan masa lalu penjajahnya. - AFP

Berita Harian X