Selasa, 2 Jun 2020 | 8:52am
 Notis ketibaan di Lapangan Terbang Ronald Reagan Washington memaparkan peraturan pemakaian pelitup muka. - AFP
Notis ketibaan di Lapangan Terbang Ronald Reagan Washington memaparkan peraturan pemakaian pelitup muka. - AFP

Agensi PBB syor garis panduan kesihatan untuk syarikat penerbangan

MONTREAL: Pemakaian pelitup muka, kawalan suhu, pembasmian kuman dalam pesawat antara syor kesihatan yang diterbitkan Pertubuhan Penerbangan Awam Antarabangsa (ICAO) ketika organisasi itu melancarkan semula perjalanan udara.

Protokol itu disusun oleh pasukan petugas antarabangsa yang dibentuk oleh ICAO yang berpusat di Montreal dengan bantuan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) lain seperti Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Persatuan Pengangkutan Udara Antarabangsa (IATA).

"Garis panduan ini akan memudahkan penumpuan, pengiktirafan bersama dan penyelarasan langkah-langkah yang berkaitan dengan penerbangan di seluruh dunia," kata wakil Perancis dalam lembaga ICAO, Philippe Bertoux.

Perubahan yang dicadangkan adalah yang paling penting untuk perjalanan udara selepas langkah keselamatan dilaksanakan berikutan serangan 11 September 2001 ke atas Amerika Syarikat.

Saranan yang diputuskan jawatankuasa eksekutif ICAO pada Isnin bertujuan untuk dijadikan kerangka kerja bagi menjamin keselamatan penumpang dan kakitangan penerbangan.

Semasa ketibaan di lapangan terbang, pelancong harus menunjukkan sijil kesihatan dan menjalani pemeriksaan suhu awal, di bawah garis panduan.

Daftar masuk dalam talian sebelum tiba di lapangan terbang harus diberi keutamaan, dan laluan keselamatan harus difikirkan semula untuk membatasi hubungan fizikal dan menunggu.

Tiket mudah alih dinasihatkan, serta bentuk teknologi tanpa hubungan lain, seperti imbasan wajah atau mata.

"Ini akan menghilangkan atau mengurangi keperluan untuk kontak dengan dokumen perjalanan antara staf dan penumpang," kata protokol itu.

Penumpang digalakkan untuk melakukan perjalanan dengan hanya satu barang kecil. Surat khabar dan majalah tidak lagi dibenarkan di atas kapal, dan penjualan bebas cukai akan terhad.

Pemakaian topeng atau pelitup separuh muka wajib dilakukan di dalam pesawat dan terminal, di mana jarak fizikal sekurang-kurangnya tiga kaki (satu meter) harus dipatuhi.

Akses terminal akan terhad kepada penumpang dan rakan mereka, seperti orang kurang upaya, dan kakitangan lapangan terbang.

Di dalam pesawat, penumpang harus memakai topeng, bergerak seminimum mungkin di dalam kabin, dan tidak berbaris di luar tandas untuk mengurangkan risiko menjangkiti penumpang lain.

Pramugari akan diberikan kelengkapan pelindung diri yang merangkumi pelindung, sarung tangan dan topeng perubatan.

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X