Selasa, 26 November 2019 | 1:11pm
RESORT Mar-a-Lago di Palm Beach. - Foto Reuters
RESORT Mar-a-Lago di Palm Beach. - Foto Reuters

Wanita China dipenjara 8 bulan ceroboh resort Donald Trump

MIAMI : Seorang wanita China yang mencetuskan kebimbangan mengenai kemungkinan dia adalah seorang perisik, dijatuhkan hukuman penjara selama 8 bulan, semalam selepas menceroboh resort milik Presiden, Donald Trump sambil membawa beberapa telefon bimbit dan pemacu pena dicemari virus.

Media tempatan Amerika Syarikat (AS) melaporkan, Zhang Yujing, 33 ditahan pada 30 Mac di resort Mar-a-Lago di Palm Beach, Florida iaitu lokasi sering dikunjungi Trump.

Dia didapati bersalah kerana menceroboh dan berbohong pada September lalu.

Menurut laporan akhbar Miami Herald, hakim persekutuan di Fort Lauderdale, Florida menjatuhkan hukuman penjara selama lapan bulan ke atas wanita terbabit, semalam.

Hakim turut memerintahkan Zhang diserahkan kepada pegawai imigresen untuk dihantar pulang sebaik dibebaskan.

Zhang yang berada di dalam lokap sejak ditahan, menerima hukuman itu selepas mengambil kira tempoh sudah dihabiskan di penjara dan hanya memiliki baki hukuman kira-kira tujuh hari lagi.

Penduduk tempatan Shanghai ditahan selepas menyamar sebagai ahli kelab Mar-a-Lago dan memberitahu ingin pergi ke kolam renang walaupun tidak memiliki pakaian yang sesuai.

Zhang mendakwa berada di situ bagi menghadiri acara persahabatan China-Amerika yang sebenarnya tidak wujud dan turut membawa dua pasport dari China.

Menerusi keterangan pada dokumen pertuduhan, ejen Perkhidmatan Rahsia AS menemui empat telefon bimbit, sebuah komputer riba dan cakera keras serta pemacu pena yang mengandungi perisian berbahaya pada Zhang ketika dia ditahan. - AFP

Berita Harian X