Isnin, 7 Oktober 2019 | 11:22am

Korban pembunuh bersiri paling prolifik AS cecah 50 - FBI

WASHINGTON: Seorang lelaki berusia 79 tahun membunuh sekurang-kurangnya 50 orang, menjadikan dia sebagai pembunuh bersiri paling prolifik dalam sejarah Amerika Syarikat, kata Biro Siasatan Persekutuan (FBI) semalam.

Samuel Little mengaku melakukan 93 pembunuhan, kebanyakannya wanita, antara 1970 dan 2005, kata FBI.

Walaupun siasatan cuma mengesahkan pembabitannya dalam 50 pembunuhan, mereka percaya semua pengakuan Little boleh dipercayai.

FBI mewujudkan laman web menunjukkan dia merakamkan pengumpulan semula pembunuhan tidak diketahui, selain lakaran dibuat Little mengenai orang didakwa dibunuhnya.

“Bagaimanapun, kebanyakan kematian mangsa pada awalnya disahkan akibat dos berlebihan atau disebabkan kemalangan atau punca tidak diketahui.

“Sebahagian mayat tidak ditemui,” kata FBI di laman web itu.

Little dipenjarakan seumur hidup pada 2014 selepas disabitkan dengan tiga pembunuhan.

“Selama beberapa tahun, Samuel Little percaya beliau tidak akan ditangkap kerana menyangka tiada siapa mengira mangsanya.

“Walaupun dia sudah dipenjara, FBI percaya penting untuk mendapat keadilan bagi semua mangsa, untuk menutup semua kes yang boleh,” kata penganalisis jenayah FBI, Christie Palazzolo.

Bekas peninju, juga dikenali sebagai Samuel McDowall, ditahan pada 2012 di pusat perlindungan gelandangan di Kentucky dan diekstradisi ke California untuk berhadapan tuduhan dadah.

Sebaik di situ, bukti DNA mengaitkan dia dengan tiga kes lama, membawa kepada sabitan pada 2014 membunuh tiga wanita di Los Angeles antara 1987 dan 1989. — AFP

Berita Harian X