Rabu, 4 Julai 2018 | 9:44am
KEBANYAKAN kawasan tengah dan timur Kanada mengalami cuaca panas, lembap selama beberapa hari. - Foto AFP
KEBANYAKAN kawasan tengah dan timur Kanada mengalami cuaca panas, lembap selama beberapa hari. - Foto AFP

6 maut akibat gelombang haba di Kanada

TORONTO: Enam maut di Montreal akibat gelombang haba yang menyebabkan bandar itu bertindak menggubal satu pelan kecemasan, lapor saluran CBC News semalam.

Kebanyakan kawasan tengah dan timur Kanada mengalami cuaca panas, lembap selama beberapa hari, menyebabkan pegawai kesihatan Montreal menaikkan tahap tindakan kepada 'bertindak' daripada 'berjaga-jaga' susulan peningkatan panggilan aduan ke talian maklumat kesihatan kerajaan serta ambulans.

Agensi Alam Sekitar Kanada mengeluarkan amaran haba di selatan Quebec, yang termasuk Montreal. Peringatan itu dijangka berlanjutan hingga esok.

Pengarah kesihatan awam Montreal, Dr Mylene Drouin dipetik CBC News sebagai berkata, pihak berkuasa mahu mengelak berulangnya panas melampau di Montreal pada 2010 yang menyebabkan 106 maut.

Datuk Bandar, Valerie Plante berkata, pihaknya sudah mengagihkan 17,000 liter air kepada organisasi yang menyelenggara gelandangan dan melajutkan tempoh operasi kolam renang serta penggunaan tikar air.

Plante berkata, sebagai sebahagian daripada rancangan bandar itu, anggota bomba dan polis akan mengunjungi kira-kira 5,000 kediaman di Montreal. Setakat ini mereka sudah memeriksa 1,300 rumah. - Reuters

Berita Harian X