Selasa, 10 March 2020 | 10:12am
Gambar fail, pasukan tentera Perancis memegang pengesan semasa mencari Peranti Peledakan semasa Operasi Burkhane di utara Burkina Faso pada November 2019. - Foto AFP
Gambar fail, pasukan tentera Perancis memegang pengesan semasa mencari Peranti Peledakan semasa Operasi Burkhane di utara Burkina Faso pada November 2019. - Foto AFP

43 terkorban dalam serangan di Burkina Faso

OUAGADOUGOU: Sekurang-kurangnya 43 orang terbunuh dalam serangan di utara Burkina Faso, kata kerajaan semalam, di mana sumber tempatan menyifatkannya sebagai tindakan balas terhadap keganasan pemberontak.

Burkina Faso telah bertempur melawan pemberontakan sejak 2015, tetapi konflik itu juga menyebabkan serangan terhadap petani Fulani yang masyarakat lain menuduhnya menyokong pihak militan.

"Pada hari Ahad, serangan dilakukan di desa-desa di Dinguila dan Barga ... di wilayah Yatenga. Jumlah kematian dianggarkan 43 orang,” kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Kenyataan itu tidak menyalahkan mana-mana kumpulan atas serangan terbabit atau menyebut masyarakat Fulani.

Menurut sumber tempatan, penduduk Fulani terdiri daripada sebahagian besarnya penduduk kampung. Sejak pengganas merekrut anggotanya dalam kalangan Fulani, masyarakat lain menuduh mereka menyokong militan.

Serangan balas revolusioner terhadap kampung Fulani semakin meningkat.

Setahun lalu, militan bersenjata menyerang kampung Yirgou dan membunuh enam orang termasuk ketua kampung, yang mencetuskan gelombang keganasan antara komuniti pesaing.

Burkina Faso terletak di tengah-tengah wilayah Sahel di mana pemberontakan militan telah merebak dari Mali.

Serangan di Mali, Niger dan Burkina Faso membunuh sekurang-kurangnya 4,000 orang pada 2019, menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB). - AFP

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X