Sabtu, 22 Februari 2020 | 8:19am

Operasi ketenteraan Niger bunuh 120 'pengganas'

NIAMEY: Operasi ketenteraan bersama antara Niger dan Perancis di barat daya Niger membunuh 120 ‘pengganas’ dan merampas peralatan membuat bom selain kenderaan, menurut Kementerian Pertahanan negara itu, pada Jumaat.

Sehingga 20 Februari, ‘120 pengganas dineutralkan’ dalam operasi di rantau Tillaberi berhampiran sempadan Mali dan Burkina Faso.

Kenyataan itu turut berkata, tiada kematian dilaporkan di pihak tentera Niger dan Perancis.

Menteri Pertahanan Niger, Issoufou Katambe memuji "kerjasama ... dalam pertempuran melawan keganasan," menurut kenyataan itu.

Pihak berkuasa di wilayah Tillaberi yang bergolak menguatkuasakan sekatan keselamatan, menutup pasaran dan melarang lalu lintas motosikal selepas serangan oleh kumpulan jihad pada Disember dan Januari yang membunuh 174 anggota tentera Niger.

Keadaan kecemasan berlaku di rantau ini sejak dua tahun lalu.

Sejak 2015, Niger bergelut dengan gelombang serangan jihad berhampiran sempadan Mali dan Burkina Faso di barat, memburukkan lagi keadaan di wilayah Tillaberi dan Tahoua, di mana hampir 78,000 orang dipindahkan.

Perancis tahun ini berkata ia akan meningkatkan kehadiran ketenteraannya di rantau Afrika barat yang bermasalah dengan mengerahkan 600 tentera dalam 4,500 operasinya. - AFP

Berita Harian X