Khamis, 20 Februari 2020 | 8:20pm
Penduduk Sudan Selatan yang kehilangan tempat tinggal berlindung di Pusat Perlindungan Orang Awam PBB di bandar Wau. Foto AFP
Penduduk Sudan Selatan yang kehilangan tempat tinggal berlindung di Pusat Perlindungan Orang Awam PBB di bandar Wau. Foto AFP

Penduduk Sudan Selatan sengaja dibiar kebuluran

NAIROBI: Tentera kerajaan Sudan Selatan dan kumpulan bersenjata lain sengaja membiarkan penduduk negara itu kebuluran dengan menyekat akses kepada bantuan.

Pasukan pemantau hak asasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), dalam laporan mereka, berkata tindakan itu bertujuan memecah belahkan masyarakat sehingga terpaksa berhijrah mencari bantuan.

Laporan oleh suruhanjaya membabitkan tiga anggota itu diumumkan ketika hanya tinggal dua hari lagi sebelum had masa bagi menubuhkan kerajaan campuran tamat.

Suruhanjaya itu meneliti pencabulan hak asasi manusia yang berlaku sejak rundingan damai ditandatangani pada September 2018 hingga Disember tahun lalu.

Panel terbabit mengeluarkan laporan mendedahkan tindakan kejam tidak berperikemanusiaan yang menyebabkan penduduk negara itu hidup dalam kesengsaraan dalam konflik selama enam tahun.

“Kini di Sudan Selatan, orang awam sengaja dibiarkan kebuluran, dipantau secara terancang dan disenyapkan, ditahan sewenang-wenangnya, dipenjarakan serta dinafikan hak pengadilan.

“Presiden Salva Kiir dan pesaingnya, Riek Machar, bertemu di Juba bagi merungkai halangan mewujudkan kerajaan campuran tetapi lebih banyak berbalah tanpa menunjukkan kesungguhan politik untuk mengakhiri kemelut.

“Golongan elit politik ini membutakan mata terhadap penderitaan teruk jutaan orang awam, yang nasib mereka kononnya diperjuangkan pemimpin berkenaan,” katanya

Suruhanjaya PBB itu juga mendapati, selain faktor disebabkan cuaca, tentera kerajaan dan kumpulan bersenjata melaksanakan dasar yang menjadi punca penduduk di Wau dan negeri bersekutu di utara kebuluran.

Dalam tempoh suruhanjaya itu melakukan pemantauan, sekitar 6.35 juta orang atau 54 peratus daripada penduduk, mengalami kelaparan teruk.

Konflik Sudan Selatan bermula pada Disember 2013 selepas pertikaian antara Kiir dan bekas timbalan yang juga seteru lamanya, Machar.

Perbalahan mengakibatkan kira-kira 380,000 orang terbunuh selain empat juta penduduk terpaksa melarikan diri.

Tentera kerajaan serta pasukan bersenjata turut merekrut tentera kanak-kanak dan dipercayai 19,000 kanak-kanak dipaksa menjadi tentera sepanjang tempoh siasatan suruhanjaya PBB.

Selain itu, sekitar 2.2 juta kanak-kanak tidak bersekolah manakala 30 peratus sekolah masih ditutup. - AFP

Berita Harian X