Rabu, 2 Oktober 2019 | 7:14am
25 tentera maut diserang pemberontak. Foto Agensi
25 tentera maut diserang pemberontak. Foto Agensi

25 tentera Mali maut diserang pemberontak

BAMAKO: Seramai 25 tentera Mali terbunuh dan 60 lagi dilaporkan hilang selepas pemberontak menyerang dua kem tentera di tengah negara ini, pada Isnin lalu.

Jurucakap kerajaan dalam satu kenyataan berkata, jumlah kematian itu adalah yang paling tinggi dicatatkan tahun ini, ketika pasukan tentera berusaha membanteras kumpulan yang mempunyai kaitan dengan militan Daesh.

Militan Daesh dilaporkan memperluaskan operasi di beberapa bahagian di Mali, sebelum melancarkan serangan ke kawasan Sahel.

Terdahulu, pihak berkuasa berkata, pusat pemeriksaan tentera di Boulkessi dan Mondoro menjadi sasaran pemberontak, tetapi tidak mendedahkan jumlah kematian.

“Seramai 25 anggota tentera Mali (FAMA) terbunuh, empat lagi cedera dan kira-kira 60 masih hilang, selain jentera berat turut musnah.

“Berikutan itu, pihak tentera sudah melancarkan satu operasi bersama dengan pasukan tentera Burkina Faso, dengan sokongan tentera Perancis yang berpangkalan di wilayah ini,” kata kerajaan dalam satu kenyataan.

Negara di Afrika Barat itu terbabit dalam konflik sejak 2012, terutama di bahagian utara, dan kini keganasan merebak di wilayah tengah Mali. - Reuters

Berita Harian X