Sabtu, 2 November 2019 | 11:50am

Ingin jadi Youtuber? Reno2 didatangi lengkap dengan ciri videografi dan fotografi

OPPO terkenal sebagai peranti dengan kemampuan kamera yang baik. Begitu jugalah dengan kehadiran OPPO Reno2, masih mengekalkan kehebatan kamera tetapi dengan banyak penambahbaikan Kemunculan Siri OPPO Reno2 juga tidak hanya menekankan kepada kreativiti DNA siri Reno oleh cetusan idea storygrapher semata-mata, penampilan dan kualiti medianya juga dinaiktaraf sepenuhnya. Malah, dengan kecanggihan ciri kamera Reno2, hasil kerja bertaraf juruvideo atau jurugambar profesional dapat dijelmakan, tanpa menggunakan peralatan kamera yang rumit dan berat untuk dipikul ke sana sini.

Mod Ultra Steady dan Mod Ultra Dark adalah tarikan unik kepada penjualan Siri OPPO Reno2 manakala video pendek dan vlog menjadi peneraju trend pada masa kini, sehinggakan penghasilan kandungan kreatif menjadi satu perkara biasa. Faktor persaingan teras OPPO Reno2 adalah zum hibrid 5X untuk zum digital 20X yang berfungsi bagi kedua-dua Video dan Fotografi.

Seterusnya, diikuti dengan Mod Ultra Steady dan Ultra Dark Mode yang mana dengan adanya kedua-dua ciri ini, ia dapat membantu kepada mereka yang berminat dan baru berjinak-jinak membuat vlog atau video pendek. Malah, dengan adanya ciri-ciri inovatif dari OPPO Reno2 ini, ia membantu anda meneroka cerita yang berada di sekeliling dan membawa kepada anda untuk diterjemahkan dengan cara paling menakjubkan. Lakarkan cerita anda dengan menggunakan OPPO Reno2 dan dengan daya kreativiti tersendiri, kemudian coretkan ke dalam imaginasi!

Anda yang suka merakamkan foto dan video khususnya, pasti teruja dan OPPO Reno2 adalah pilih tepat serta bijak kerana peranti ini didatangkan dengan kuad kamera yang menyasarkan kepada videografi.

Jadi, manfaatkan Reno2 sepenuhnya untuk menghasilkan videografi yang dapat memenuhi citarasa dan meluahkan kreativiti. Untuk menjadi pembikin youtube (youtuber) atau penulis laman blog (blogger) dan pembikin video (vlogger), semestinya anda ingin mengenali khalayak serta dikenali netizen.

Bagi yang baru ingin bermula sebagai youtuber/blogger/vlogger, langkah pertama perlu dilakukan ialah menyenaraikan kandungan yang ingin anda sampaikan kepada khalayak. Kongsi pengenalan mengenai diri anda menerusi penggunaaan Kamera Quad 48MP. Kanta quad mempunyai kombinasi kamera quad yang mengagumkan, memaparkan lensa utama ultra jelas 48MP + kanta lebar lebar 8MP + kanta telephoto 13MP + kanta 2MP mono.

Dengan adanya ciri sedemikian, anda berupaya merakam setiap saat yang ingin dikongsikan dengan pengikut anda. Kehebatan Fotografi dan Videografi yang ditampilkan menerusi penggunaan Reno2, pastinya membolehkan pengikut memahami mesej yang anda ingin sampaikan.

Seterusnya, perhatikan dan ikuti perkembangan aliran terkini serta fokus pada kualiti. Seorang Youtuber yang baik, biasanya mendahului aliran dan dia adalah individu yang mampu membawa kandungan bermutu dan kreatif.

Reno2 turut dilengkapi dengan zum hibrid 5x yang menyediakan gabungan kanta zum, termasuk lensa sudut lebar, kamera utama, dan lensa fokus panjang, dengan panjang fokus masing-masing bersamaan 16mm, 26mm dan 83mm. Peralihan zum optik adalah lebih kurang dua kali ganda. Ia juga menggunakan teknologi gabungan imej untuk memastikan peralihan zum halus dan lancar. Dengan adanya ciri itu sekali gus, membantu juruvideo dan jurugambar untuk merakamkan gambar berkualiti walaupun berada dari kedudukan jauh dengan objek atau senario yang berlangsung.

Contohnya, seperti merakamkan gambar perlawanan bola sepak yang jauh dari kedudukan anda berada atau pun mengambil gambar cantik untuk menu makanan dihidangkan, sementara menanti dan beratur panjang dalam barisan untuk menunggu giliran mengambilnya.

Kelebihan merakamkan gambar dari jarak jauh tetapi boleh diambil dan dilihat dengan jelas apabila dirakam, bukan sahaja membolehkan anda menghasilkan penceritaan hebat tetapi juga dapat menyerlahkan kreativiti. Ia juga membolehkan anda berkongsi gambar atau video dirakam dengan orang lain yang mungkin tidak berupaya merakamnya tetapi sememangnya ingin melihatnya.

Lebih-lebih lagi jika menyaksikan konsert, rakaman dihasilkan membuatkan anda seolah-olah berada di bahagian VIP kerana berupaya menangkap gambar jelas, persembahan yang berlangsung di atas pentas. Sedangkan, anda sebenarnya berada atau duduk di bahagian agak jauh dari pentas persembahan berkenaan. Malah, Reno2 ini juga boleh menghasilkan video zum sehingga Zum hibrid 5X untuk zum digital 20X, dengan lensa sudut lebar yang menyokong bingkai sudut 119 manakala kanta telefoto panjang tidak menyokong 1080p 60fps mengambil video, tetapi kamera utama menyokong 1080p 60fps.

Langkah seterusnya ialah mewujudkan kandungan. Youtuber perlu dilengkapi dengan semua jenis peranti untuk mendapatkan video yang sempurna. Walau bagaimanapun, dengan Reno2, OPPO menekankan semua teknologi yang diperlukan dalam videografi untuk menyediakan satu peranti yang multi-fungsi.

Ini merangkumi, teknologi penstabilan, Mod Ultra Steady yang terkemuka di industri OPPO. Teknologi canggih ini meningkatkan kestabilan gambar dan video, secara tidak langsung menjadikan siri Reno2 sesuai untuk mereka yang sedang dalam perjalanan.

Dengan teknologi penstabilan yang diuji, ia menjadi lebih mudah bagi Youtuber untuk mengambil vlog menggunakan Reno2 tanpa perlu mengambilnya kali kedua kerana Mod Ultra Steady dapat mengambil video yang sempurna, sekalipun untuk rakaman pertama.

Ia dapat mencapainya kerana dilengkapi dengan Penstabilan Imej Elektronik (EIS) dan Penstabilan Imej Optik (OIS), yang memberi hasil gambar lebih tepat, bersama dengan 60fps ‘frame rate’ yang membantu meningkatkan penstabilan imej, kelancaran dan kualiti imej secara keseluruhan.

Sementara itu, 8MP kanta sudut lebar (sudut lebar + makro): menyediakan 116 ° sudut lebar, komposisi gambar yang lebih pelbagai dan tema foto.

Mod sudut lebar boleh memasukkan objek skop yang lebih besar, mewujudkan kesan visual khas dan membuat komposisi gambar lebih mudah apabila pengguna merakam landskap atau jika mereka terkurung di dalam ruang kecil.

Rakaman makro juga berperanan penting kerana ia boleh membuatkan objek atau item itu dekat dan tampak begitu peribadi.

Youtuber dapat berkongsi imej yang jelas dan tepat kepada penontonnya kerana lensa Mikro mampu mengenali senario microspur dengan tepat dan mengambil gambar yang jelas; imej jelas jarak dekat, dan pengaburan semula jadi untuk gambar dari jarak dengan kesan bidang mendalam dan tumpuan yang tepat.

Pengiktirafan senario telefon boleh mengenal pasti senario microspur, apabila pengguna disyorkan untuk menggunakan microspur untuk mengambil gambar jarak dekat. Lensa sudut lebar 8M boleh berfungsi dengan kanta AF, mencapai kesan mikrospes.

Paling penting adalah selesa apabila berdepan dengan kamera. Youtuber sudah biasa dengan penonton dan kandungan mereka, jadi ini membolehkan mereka dapat menyampaikan kandungan dengan lancar.

Kesan Bokeh dalam Video sangat berguna kerana Youtuber yang cenderung berdepan dengan kamera pada kebanyakan masa. Ciri ini menyediakan kesan latar belakang kabur yang boleh dipra tetap dan dipratonton. Kedua-dua kamera depan dan kamera belakang kini menyokong mengaburkan latar belakang untuk satu orang sahaja.

Kesan kabur adalah setanding dengan apa yang dapat disediakan oleh SLR kerana ia dapat menyerlahkan objek yang dipilih, dan mewujudkan rasa kedalaman lebih tinggi ketika merakamkan landskap dan pemandangan. Ini membantu pengguna melangkau satu langkah dan menjimatkan masa dalam penyuntingan. Sebaliknya, lebih banyak masa dapat ditumpukan untuk kreativiti.

Reno2 sesuai sekali untuk Youtuber yang mempunyai kandungan berbeza. Contohnya, Youtuber dengan kandungan kembara yang menghabiskan banyak masa di luar. Di sinilah audio zum berguna.

Fungsi audio zum membolehkan pengguna untuk menguatkan bunyi sesuatu objek apabila membuat zum ke atas objek dan merekacipta video dengan memuatkan lebih banyak kesan bunyi.

Sebagai Youtuber, perlu peka dan boleh menangkap sebarang rakaman, tanpa mengambil kira jarak itu kerana ia menambah kandungan kreatif. Ini amat berguna ketika merakamkan angin kencang atau di jalan yang sibuk.

Kelebihan peranti itu tidak terhenti di situ, sebaliknya Reno2 juga dilengkapi dengan aplikasi penyuntingan video yang mudah dinavigasi.

Alat klip video baharu boleh mengesan automatik video yang disimpan dalam album dan dengan bijak menghasilkan klip video yang disunting dengan sempurna; ini adalah alat yang berguna untuk Youtuber.

Pengguna boleh menyunting video ketika dalam perjalanan tanpa proses pemindahan panjang. SoLoop menyediakan template pintar yang disyorkan kepada pengguna selepas memilih beberapa video; Ruang asas untuk kliping dan penciptaan juga disediakan untuk memenuhi permintaan peribadi pengguna.

Ini tidak mengehadkan kreativiti pengguna kerana mereka boleh terus menambah pada video yang mereka ambil sepanjang jalan dan menambah kandungan semasa yang mereka ada.

(Mod Malam Ultra; OFF / ON)

Satu lagi ciri yang menonjol ialah Mod Ultra Dark. Ia memberi manfaat kepada Youtuber bagi menangkap gambar dalam keadaan cahaya yang rendah kerana ia juga boleh mengambil butiran yang tidak dapat dilihat dengan mata manusia. Terima kasih juga kepada NPU. Ciri ini memecah batas sempadan fotografi kerana pengguna dapat menangkap apa yang mereka lihat walaupun keadaan persekitarannya.

Selain daripada itu, lensa 8MP sudut lebar ini juga berfungsi membuat rakaman makro. Bukan setakat boleh rakam lebih jauh, malah lebih dekat perincian sesuatu objek itu kepada penonton.

Dan tidak melupakan prestasi Zum Hibrid 5x dan 20x Digital zum yang sangat berguna untuk konsert, parti dan banyak lagi. Semua mungkin dengan teknologi gabungan kombinasi kanta zum, termasuk lensa sudut lebar, kamera utama, dan lensa fokus panjang, dengan masing-masing panjang fokus bersamaan 16mm, 26mm dan 83mm.

Anda juga patut tahu, Reno2 juga didatangkan dengan Sunlight AMOLED Screen yang mana ia memberikan pencahayaan pada siang hari secukupnya biarpun ketika berada di kawasan luar yang terang. Malah, jangka hayat skrin juga akan lama sehingga 50 peratus dan mengurangkan penggunaan kuasa sehingga enam peratus.

Sementara itu, pada waktu malam pula, Reno2 meningkatkan keupayaan pengalaman pengguna dengan memasukkan penapisan cahaya biru bagi melindungi mata pengguna dan memberi keselesaan apabila melihat pada waktu malam, dengan menurunkan sehingga 37.5 peratus cahaya biru berbanding Reno yang berupaya memberi keselesaan pada mata anda ketika waktu malam.

Menyentuh mengenai kelajuan sistemnya, ia menggunakan 8GB RAM+256GB ROM, dikuasakan oleh Snapdragon 730G, Hyper Boost 2.0, teknologi pengecasan pantas ia tidak berbahaya dan tidak terlampau panas.

Selain itu dengan adanya bateri berkapasiti 4000mAh pula ditugaskan untuk enjana peranti dengan VOOC Power Charger 3.0, anda boleh bersambung bermain video sambil mengecas telefon. Malah, ia turut mempunyai persijilan permainan TUV lima bintang.

Bagi yang berminat, segera bertindak untuk memiliki peranti ini. Terdapat dua pilihan warna menarik ditampilkan iaitu Luminious Black dan Sunset Pink.

OPPO Reno2 ini juga dilengkapi dengan teknologi dwi wifi yang boleh menyambungkan kepada dua Hotspot yang berbeza untuk mengakses Internet. Rangkaian dua hotspot dua hala ini berfungsi secara serentak untuk memilih isyarat optimum bagi menjadikan sambungan yang lebih baik. Sebagai contoh, hotspot 2.4G dan hotspot 5G ini boleh menggunakan frekuensi yang berbeza tanpa sebarang gangguan sekaligus membolehkan anda untuk menerima dan menghantar data secara bebas.

OPPO Reno2 berharga RM2,299 manakala Reno2F berharga RM1,599. Pengguna boleh membeli OPPO Reno2 mereka di OPPO Concept Store, kedai-kedai pengedar rasmi OPPO atau dalam talian di Laman Web Rasmi OPPO, kedai rakan e-dagang di Lazada atau Shopee; dan rakan kedai Rangkaian OPPO Senheng, senQ, dan DirectD ..

Tawaran OPPO Reno2

OPPO Reno2 boleh dijual hari ini dan seterusnya di setiap OPPO Concept Store, kedai-kedai pengedar rasmi OPPO atau dalam talian di laman web OPPO, kedai rakan e-dagang di Lazada atau Shopee; rakan kongsi telekomunikasi iaitu Celcom Digi Maxis, dan rakan OPPO Chainstore Senheng, senQ, dan DirectD. Pelanggan AEON, anda boleh menggunakan kredit AEON anda untuk mendapatkan OPPO Reno2 dengan minat yang rendah untuk ansuran 12 bulan. Tiada deposit dan kad kredit diperlukan! terdapat di setiap kedai konsep, kedai terpilih dan kedai Telco terpilih dari sekarang hingga 30 November 2019.

Pameran roadshow pertama OPPO Reno2 juga mencapai dua kali ganda jualan berbanding dengan model terdahulu, OPPO Reno.

Sejak hari jualan pertama OPPO Reno2, OPPO Malaysia bukan sahaja mencapai rekod jualan yang hebat di kedai jualan rasmi dan dalam talian, tetapi juga di platform rakan telekomunikasi mereka termasuk Celcom, Digi dan Maxis. Ini sebahagiannya disebabkan pelan mudah alih yang berpatutan yang disalurkan kepada O-Fans.Reno2 kekal No.1 kedudukan telefon pintar dalam harga RM2,000 dan RM2,300 di kedai-kedai telekomunikasi utama, iaitu Celcom, Digi dan Maxis! Sokongan dari pelan pakej yang hebat dari rakan kongsi telekomunikasi Celcom, Digi dan Maxis juga menyumbang kepada pencapaian rekod jualan hebat OPPO Reno2. OPPO bekerja dengan penyedia perkhidmatan telekomunikasi tempatan Maxis, Celcom dan Digi untuk membentangkan tawaran terbaik kepada pengguna kami.

Kini dengan Maxis, anda boleh membeli OPPO Reno2 terbaru dan dapatkan satu lagi OPPO Reno2 secara percuma dengan melanggan pakej Maxis Zerolution. Dengan mendaftar untuk Zerolution Buy 1 Free 1 dengan talian RM158 + RM48 talian kongsi bersama dan 99 pelan ansuran bulanan, anda boleh mendapatkan dua telefon Reno2 dan Beg Reno Eksklusif bernilai sehingga RM199! Selain itu, anda akan mendapat ansuran peranti 3 bulan secara percuma, pengguna yang berminat dan pembeli boleh melawat https://www.maxis.com.my/devices/brands/oppo/reno2/ untuk mengetahui lebih lanjut.

Bagi pengguna Celcom, dapatkan OPPO Reno2 anda secara PERCUMA dengan ‘Celcom Mobile Platinum Plus Plan’ a dan Reno Exclusive Bag. OPPO Reno2 juga boleh didapati dengan pelan Celcom EasyPhoneTM serendah RM52 / bulan. Sila lawati https://shop.celcom.com.my/device-detail/oppo-reno2 untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tawaran terbaik untuk anda dengan Celcom.

Digi pula mengeluarkan OPPO Reno2 dengan bayaran bulanan ALL-IN terendah di Digi PhoneFreedom 365 pada RM68 + Bulanan pelan RM90. Nikmati RM0 Pendahuluan, Internet 0% kadar interest dan 30GB + 100GB YouTube. Bergegas ke outlet Digi terdekat dan melanggan pelan terendah di bandar dan menerima beg eksklusif Reno bernilai RM 199 secara percuma! Sila lawati https://www.digi.com.my/shop/postpaid-plans/family-plan/others#smartphones untuk mengetahui lebih lanjut mengenai tawaran terbaik dengan Digi.

Pengguna boleh memulakan pra-pesanan mereka sehingga 25 Oktober di setiap Kedai Konsep OPPO, kedai peniaga rasmi OPPO atau dalam talian di Laman Web Rasmi OPPO, kedai rakan e-dagang di Lazada atau Pembeli; rakan kongsi telekomunikasi iaitu Celcom Digi Maxis, dan rakan OPPO Chainstore Senheng, senQ, DirectD dan ThunderMatch.

Pelanggan pra-pesanan boleh menerima OPPO Dilanjutkan Waranti Perlindungan Skrin selama satu tahun dan beg eksklusif OPPO Reno dengan harga bernilai RM318.

OPPO Reno2 akan dijual pada 26 Oktober dan seterusnya di setiap Kedai Konsep OPPO Concept, kedai peniaga rasmi OPPO atau dalam talian di Laman Web Rasmi OPPO, kedai rakan e-dagang di Lazada atau Shopee; rakan kongsi telco iaitu Celcom Digi Maxis, dan rakan kongsi OPPO Chainstore Senheng, senQ, DirectD dan ThunderMatch.

Pelanggan yang terawal akan menerima teh boba percuma daripada KOi yang disediakan oleh OPPO (Sementara stok masih ada)

Bagi pelanggan pra-pesanan, pengambilan pada Siri Jelajah 26 Oktober akan menerima empat hadiah eksklusif; OPPO meluaskan Waranti Perlindungan Skrin selama satu tahun (RM119), beg eksklusif OPPO Reno (RM 199), Vooc Powerbank (RM 269) dan Enco Q1 (RM 599) dengan jumlah keseluruhannya, sebanyak RM 1,186 serta berbaloi untuk hadiah bonus.

Cabutan bertuah bagi pelanggan pra-pesanan juga akan berpeluang untuk memenangi Reno2 yang lain. Pelanggan diminta menunggu untuk mendapatkan nombor seri bertuah yang akan diumumkan pada jam 11 ​​pagi, 12 malam dan 1 petang pada 26 Oktober (Sabtu) .

Lebih istimewa, pada Siri Jelajah Pyramid, 1,000 pelanggan pertama yang membeli pada hari itu juga akan mendapat hadiah.

Pembelian pada Siri Jelajah 26 Oktober 2019 melayakkan pelangggan untuk mendapat tiga hadiah edisi terhad iaitu OPPO Reno beg eksklusif (RM 199), Vooc Powerbank (RM269) dan Enco Q1 (RM599) dengan hadiah sebanyak RM1,067.

Semua hadiah percuma edisi terhad tertakluk kepada ketersediaan atau sehingga stok masih ada.

Berita Harian X