Khamis, 16 Mei 2019 | 12:37pm

Brent naik 39 cents kepada AS$72.16 setong

TOKYO: Harga minyak naik hari ini untuk sesi ketiga berturut-turut, berikutan risiko konflik di Timur Tengah mencetuskan kebimbangan gangguan bekalan.

Niaga hadapan minyak mentah Brent berada pada AS$72.16 setong pada 0349 GMT, naik 39 cents, atau 0.5 peratus, daripada penutup sebelumnya. Brent ditutup tinggi 0.7 peratus pada Rabu.

Niaga hadapan minyak mentah West Texas Intermediate (WTI) AS pada AS$62.41 setong, naik 39 cents, atau 0.6 peratus, daripada penutup sebelumnya. WTI ditutup pada 0.4 peratus lebih tinggi daripada sesi terakhir.

Penganalisis berkata, minyak meraih sokongan daripada ketegangan yang semakin meningkat di Timur Tengah,.

Bagaimanapun terdapat peningkatan inventori AS semalaman membantu menampung harga, selain ketidak tentuan mengenai sama ada Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan pengeluar lain akan mengekalkan pemotongan bekalan pada separuh kedua tahun ini, yang akan menaikkan harga lebih daripada 30 peratus setakat ini, pada tahun ini.

Walaupun keuntungan dalam inventori A.S. semalaman membantu menampung harga, begitu juga ketidakpastian sama ada OPEC dan pengeluar lain akan mengekalkan separuh kedua pemotongan bekalan tahun yang menaikkan harga lebih daripada 30% setakat ini pada 2019.

OPEC pada Selasa menyatakan bahawa permintaan minyak dunia akan lebih tinggi daripada jangkaan untuk tahun ini.

-REUTERS

Berita Harian X