Selasa, 11 Februari 2020 | 1:34pm

Menyumbang kepada kemakmuran bersama dan penciptaan nilai di Malaysia

KUALA LUMPUR: Lynas Malaysia Sdn Bhd (Lynas) komited untuk menyumbang kepada Wawasan Kemakmuran Bersama Malaysia 2030 dan Aktiviti Pertumbuhan Ekonomi Utama (KEGA) yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Lynas adalah pengeluar nadir bumi kedua terbesar di dunia yang mana, bahan-bahan dihasilkan di kilang Lynas Malaysia adalah komponen utama dalam kebanyakan teknologi Industri 4.0.

Lynas terus bekerjasama dengan rakannya di Malaysia untuk menarik langka hiliran industri bumi bagi pasaran industri Malaysia 4.0 yang berkembang.

Ini jelas terbukti pada persidangan International Rare Earths diadakan di Kuala Lumpur buat kali pertama di Malaysia pada November tahun lalu, yang menarik peserta dari lebih 20 negara.

Lynas Malaysia juga terus menyumbang kepada masyarakat setempat melalui sokongan penuh bermakna dan peluang pekerjaan yang memberi kesan langsung kepada perniagaan tempatan.

Sebagai hasilnya, Lynas adalah sebahagian penting bagi pengukuhan masa depan ekonomi Pahang bagi pengaggihan ekonomi adil.

Syarikat itu, baru-baru ini melancarkan satu siri iklan tempatan dan nasional yang direka untuk memastikan rakyat Malaysia mendapat maklumat sepenuhnya mengenai operai Lynas Malaysia operasi.

Hari ini, Lynas Malaysia mengesahkan bahawa ia memenuhi komitmennya untuk keselamatan rakyatnya, komuniti dan alam sekitar di Malaysia.

Lynas Malaysia menunjukkan komitmen ini untuk keselamatan dan kemakmuran bersama melalui:

  • Prestasi keselamatan Lynas Malaysia yang kuat, dengan 461 hari masa bebas mengalami kecederaan yang dicapai pada Ogos 2019
  • Program latihan keselamatan pekerja 'Golden Rule' yang telah diterima oleh pekerja dan kontraktor
  • Tiada insiden kesihatan awam atau alam sekitar sepanjangan lapan tahun operasi
  • Tiada kenaikan radiasi latar belakang pada 1kilometer (km), 5km, 10km dan 20km dari tumbuhan, dan
  • Jawatankuasa Kajian Semula Eksekutif 2018 mendapati Lynas Malaysia operasi mematuhi peraturan yang berkaitan dan syarikat itu secara sukarela mengamalkan amalan terbaik antarabangsa
  • Berita Harian X