Jumaat, 13 Disember 2019 | 4:08pm

Qantas pilih Airbus berbanding Boeing untuk penerbangan terpanjang di dunia

SYDNEY: Qantas Airways Australia memilih Airbus SE berbanding Boeing Co sebagai pembekal pilihan untuk jet yang mampu melakukan penerbangan komersil terpanjang di dunia dari Sydney ke London, menyebabkan kekecewaan terbaru kepada pembuat pesawat Amerika Syarikat (AS) tahun ini.

  

Pilihan sehingga 12 pesawat A350-1000 dipasang dengan tangki bahan bakar tambahan untuk penerbangan sehingga 21 jam mengukuhkan kedudukan Airbus sebagai pemimpin dalam perjalanan jarak jauh yang sangat panjang di dunia ketika Boeing bertahan dengan kelewatan program 777X untuknya bersaing dan krisis korporat yang lebih luas berikutan dua kemalangan maut membabitkan pesawat 737 MAX.

Penerbangan Qantas akan bermula pada separuh pertama tahun 2023, namun tertakluk kepada kesepakatan gaji dengan juruterbang, yang perlu memanjangkan waktu tugas mereka sekitar 23 jam bagi menggantikan potensi penundaan dan beralih antara menerbangkan A350 dan armada semasa syarikat penerbangan itu, A330.

Keputusan akhir mengenai pesanan itu dijangka pada bulan Mac, kata syarikat penerbangan itu pada Jumaat.

Ketua Eksekutif Qantas, Alan Joyce, berkata syarikat penerbangan itu "mempunyai keyakinan tinggi" di pasaran untuk perkhidmatan tanpa henti dari Sydney ke London dan ke New York berdasarkan dua tahun penerbangan tanpa henti dari Perth ke London, di mana ia telah mencapai 30 peratus lebih tambang berbanding saingan sehenti dalam kelas premium.

  

"A350 adalah pesawat hebat dan urus niaga dengan Airbus memberi kami kombinasi terma komersial, kecekapan bahan bakar, kos operasi dan pengalaman pelanggan terbaik," katanya.

Singapore Airlines Ltd ketika ini mengendalikan tempoh penerbangan paling lama di dunia, hampir 19 jam dari Singapura ke New York, menggunakan pesawat versi ultra-jarak jauh A350-900 yang lebih kecil.

  

Ketua Pegawai Komersil Airbus, Christian Scherer, dalam satu kenyataan mengucapkan terima kasih kepada Qantas atas pemilihan itu, manakala seorang jurucakap Boeing berkata, ia kecewa dengan keputusan itu tetapi berharap untuk meneruskan perkongsiannya yang lama dengan syarikat penerbangan itu.

Rico Merkert, seorang profesor pengangkutan di University of Sydney Business School, berkata A350-1000 sesuai dengan Qantas dan "pertaruhan yang lebih selamat", memandangkan Boeing baru-baru ini melaporkan masalah seperti 737 MAX yang digantung penerbangan, keretakan struktur dalam 737 NGs dan badan sebuah pesawat pecah dalam ujian tekanan 777-9.

  

Airbus tidak lagi menyediakan senarai harga pesawat, tetapi berdasarkan senarai harga 2018, pesanan Qantas mungkin bernilai sehingga A$4.4 bilion (RM12.62 bilion) sebelum diskaun besar yang standard untuk pelanggan penerbangan.

Pada Jumaat, Citi menganggarkan bahawa pesawat itu akan menelan kos A$3 bilion (RM8.60 bilion) hingga A$3.5 bilion (RM10.03 bilion), dengan pelaburan kemungkinan akan membbaitkan fasa melebihi tiga tahun.

  

Presiden Persatuan Juruterbang Australia dan Antarabangsa, Mark Sedgwick, berkata kesatuan juruterbang mahu perjanjian menang-menang yang memberi manfaat kepada syarikat dan juruterbang, tetapi setakat ini rundingan tidak mencapai keseimbangan.

 

"Kami terus membincangkan perkara itu dengan Qantas," katanya.

Pemilihan A350-1000 akan menambah keraguan terhadap rancangan Boeing untuk menghasilkan 777-8 yang telah dicadangkan kepada Qantas untuk misi terbabit.

  

Boeing sudah menyatakan bahawa kemasukan pesawat itu dalam perkhidmatan, versi lebih kecil, lebih panjang daripada 777-9, akan ditangguhkan melebihi 2022 tetapi enggan memberikan tarikh baharu, berkata ia akan berdasarkan permintaan pelanggan.

  

Pelanggan Emirates dan Qatar Airways telah menyatakan bahawa mereka boleh menukar pesanan untuk 777-8 kepada 777-9. - Reuters

Berita Harian X