Isnin, 11 November 2019 | 8:20am

Jualan satu hari Alibaba cecah 91.2 bilion yuan dalam sejam

SHANGHAI: Gergasi e-dagang China, Alibaba Group Holding Inc, berkata jualan pada acara jualan tahunan satu hari Singles' Day melonjak kepada 91.2 bilion yuan (AS$13 bilion) dalam tempoh sejam pertama, naik 32 peratus daripada 69 bilion yuan tahun lalu.

Sama seperti Black Friday dan Cyber ​​Monday di Amerika Syarikat (AS), Singles' Day dipromosi sebagai pesta membeli-belah oleh Pengerusi merangkap Ketua Eksekutif Alibaba, Daniel Zhang sejak 2009, berkembang pesat untuk menjadi acara jualan dalam talian terbesar di dunia.

Juga dikenali sebagai "Double Eleven", nama perayaan berasal daripada tarikh kalendar 11/11, dengan empat angka satu merujuk sebagai satu.

Alibaba menyaksikan jualan bernilai AS$30 bilion pada platformnya pada Singles' Day tahun lalu, mengatasi Cyber Monday yang mencatat jualan AS$7.9 bilion.

Namun, pertumbuhan jualan 27 peratus itu adalah yang paling rendah dalam sejarah 10 tahun acara itu, yang mendorong pencarian untuk idea baru.

Pesta beli-belah 24 jam itu tahun ini dimulakan Alibaba dengan persembahan bintang pop AS Taylor Swift dan selebriti tempatan seperti Jackson Yee.

Inilah kali pertama Singles' Day tidak disertai pengasas bersama Jack Ma yang berpengalaman, selepas beliau meletak jawatan sebagai pengerusi pada September.

Ia juga diadakan pada masa yang kritikal bagi syarikat itu, yang berhasrat menjana dana sehingga AS$15 bilion melalui penjualan saham di Hong Kong bulan ini. - Reuters

Berita Harian X