Rabu, 23 Oktober 2019 | 12:08pm

Thai Airways berisiko ditutup, kata presiden

KUALA LUMPUR: Presiden Thai Airways International (THAI), Sumeth Damrongchaitham, berkata pada Selasa bahawa kakitangan harus bekerjasama dalam usaha pemulihan syarikat penerbangan itu kerana ia berada dalam krisis dan menghadapi kemungkinan penutupan.

Beliau menghantar mesejnya kepada eksekutif THAI Airways semasa sesi latihan di ibu pejabat syarikat penerbangan itu.

"Hari ini saya mahu kakitangan bersatu untuk mengatasi halangan. Jika tidak, syarikat penerbangan nasional mesti ditutup. Masih ada masa untuk penyelesaian, tetapi tidak banyak masa," kata Sumeth kepada Bangkok Post.

Beliau berkata, THAI telah kehilangan kepimpinan pasarannya dalam beberapa laluan kepada pesaing, memetik laluan utara yang menghasilkan satu pertiga daripada pendapatan THAI tetapi kini dikuasai oleh syarikat penerbangan murah.

"Persaingan ini sangat sengit tahun ini," kata Sumeth. "THAI benar-benar dalam krisis, tahun depan ia mesti melakukan yang terbaik. Jika kakitangan masih tidak menyedari dan tidak melakukan apa-apa, mereka tidak akan mempunyai masa yang cukup untuk melawan kembali. Semua orang akan mati jika kapal tenggelam,".

THAI akan mengurangkan kos dengan mengurangkan gaji kakitangan pengurusan dan mengikuti dasar inventori sifar di jabatan kateringnya, kata Sumeth.

"Tidak akan ada ganjaran lain untuk kakitangan, kerana hadiah utama adalah kelangsungan hidup syarikat," katanya.

Pada separuh pertama tahun ini, THAI mencatatkan kerugian sebanyak 6.44 bilion baht, meningkatkan kerugian terkumpulnya kepada 280 bilion baht. Ia menggaji lebih 20,000 orang.

Berita Harian X