Ahad, 15 September 2019 | 5:52pm
Ketua Disney, Bob Iger meletak jawatan dalam lembaga pengarah Apple. - Foto AFP
Ketua Disney, Bob Iger meletak jawatan dalam lembaga pengarah Apple. - Foto AFP

Ketua Disney letak jawatan ahli lembaga pengarah Apple

SAN FRANCISCO: Ketua Disney, Bob Iger meletak jawatan dalam lembaga pengarah Apple selepas syarikat itu bersedia untuk melancarkan perkhidmatan penstriman dalam talian, demikian menurut kenyataan syarikat kepada pengawal selia Amerika Syarikat (AS).

Langkah Iger itu hadir pada hari sama pengeluar iPhone mengumumkan perkhidmatan langganan Apple TV + dengan perpustakaan kandungan asli akan dikembangkan ke peringkat antarabangsa pada 1 November 1, demikian menurut kertas kerja yang difailkan oleh Apple dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Saham.

Apple memperkenalkan model iPhone 11 minggu ini dengan pemotongan harga bagi kebanyakan model asas sementara ia turut merancang untuk memperkenalkan perkhidmatan permainan dan penstriman susulan kemerosotan dalam pasaran telefon pintar global.

Pengumuman Apple itu adalah untuk memberi penekanan kepada nilai selepas syarikat itu mengurangkan kebergantungan kepada telefon pintar dan memperkemaskan perkhidmatan kandungan digital serta perkhidmatan lain kepada perantinya.

Perkhidmatan Apple TV+ akan dilancarkan pada 1 November di lebih 100 negara pada harga AS$4.99 (RM20.80) sebulan bagi memberi saingan kepada syarikat penstriman utama seperti Netflix dan Amazon.

Ia menjanjikan “barisan rancangan, filem dan dokumentari yang menarik.”

Apple berkata, pelanggan yang membeli iPhone, iPad, Apple TV, iPod touch atau Mac akan menikmati perkhidmatan percuma untuk tempoh setahun pertama.

Bagi Disney, perkhidmatan penstriman dalam talian Disney+ akan dilancarkan pada 12 November 12 di AS, Kanada dan Belanda, sebelum ia diperkenalkan di seluruh dunia.

Barisan filem dan rancangan televisyen yang luas merangkumi tiga siri Star Wars termasuk mengembalikan watak Ewan McGregor sebagai Obi-Wan Kenobi.

Iger memberitahu pelabur dalam satu taklimat bahawa “tiada yang lebih penting” berbanding platform, yang mana akan memberi saingan dalam pasaran ke atas Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, HBO Max dan banyak lagi.

Selain menawarkan katalog latar belakang Disney termasuk semua filem animasi dan filem Pixar dalam tempoh setahun, perkhidmatan itu akan menawarkan rancangan baharu dengan kos langganan AS$6.99 (RM29.13) sebulan di AS.

- AFP

Berita Harian X