Jumaat, 28 Februari 2020 | 12:10pm
Grab Holdings Inc dan Razer Inc.
Grab Holdings Inc dan Razer Inc.

Grab, Razer minat dapatkan lesen bank digital

KUALA LUMPUR: Syarikat teknologi termasuk Grab Holdings Inc dan Razer Inc meninjau untuk memohon lesen perbankan digital di Malaysia, ketika negara bersedia untuk membuka industri kewangannya kepada firma bukan bank.

“Grab berminat untuk meneroka dan sedang memahami keperluan yang dikehendaki,” kata seorang jurucakap syarikat.

Axiata Group Bhd, syarikat telekomunikasi terbesar di Malaysia, minggu lalu berkata bahawa ia sedang berunding dengan 11 rakan kongsi berpotensi mengenai bidaan itu.

Rancangan Malaysia untuk mengeluarkan lima lesen perbankan digital telah menggalakkan aktiviti dalam kalangan firma teknologi, bank dan lain-lain yang berusaha untuk menjadi rakan kongsi.

Ia bagi membolehkan syarikat terbabit menceburi sektor perkhidmatan kewangan.

“Saya menggelarkannya muzikal sekolah menengah,” kata Ketua Pasaran Baharu Muncul FinTech Global EY yang berpangkalan di Singapura, Varun Mittal.

“Semua orang cuba mencari tarikh yang sempurna dan cuba mempunyai melodi mereka sendiri supaya mereka kelihatan baik pada hari prom,” katanya.

Bank pusat Malaysia mengeluarkan draf dasar pada Disember lalu untuk mewujudkan bank digital.

Ia bercadang untuk menawarkan lesen menjelang akhir 2020, selepas memuktamadkan dasar itu pada separuh pertama tahun ini.

Bank pusat telah menjemput pihak yang berminat untuk mengemukakan maklum balas bertulis mengenai draf itu.

Peserta lain yang berpotensi termasuk syarikat permainan Razer Inc, yang mana unitnya, Razer Fintech telah membina rangkaian pembayaran digital di Malaysia selepas membeli platform e-pembayaran, MOL Global.

“Razer Fintech mempunyai operasi dan kehadiran yang luas di Malaysia,” kata Ketua Pegawai Eksekutifnya, Lee Li Meng.

“Kami sedang menilai peluang bank digital dengan teliti,” kata Green Packet Bhd, firma teknologi senaraian awam tempatan, yang juga berminat untuk membida, kata Pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Puan Chan Cheong.

Hong Kong bersedia untuk menyaksikan lapan peminjam maya memulakan operasi tahun ini, manakala Singapura merancang untuk memberi seberapa banyak permit dengan lima kepada syarikat bukan bank menjelang Jun.

Grab, syarikat permulaan paling bernilai di Asia Tenggara, baru-baru ini memohon lesen bank digital Singapura bersama-sama dengan Singapore Telecommunications Ltd.

Rangka kerja Malaysia mempunyai beberapa persamaan dengan rejim perbankan digital Singapura, kata Hagen Rooke, dari firma guaman Reed Smith LLP yang berpangkalan di Singapura.

“Ia membayangkan kepakaran kewangan dan teknologi, kemasukan peserta baharu ke dalam segmen pasaran yang kurang diberi perhatian dan kelonggaran awal keperluan pengawal seliaan,” katanya.

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata, bank digital perlu mengekalkan modal minimum sebanyak RM100 juta ketika fasa penubuhan dan RM300 juta selepas itu.

Keperluan modal Singapura bagi lesen perbankan penuh ialah S$1.5 bilion (RM4.5 bilion).

OneConnect Financial Technology Co, unit Ping AnInsurance (Group) Co yang membantu firma dengan pemeriksaan anti-penipuan dan penilaian risiko kredit, berkata ia berminat untuk menyertai transformasi digital institusi kewangan di Malaysia.

“Sambutan yang menggalakkan bagi lesen maya itu tidak mengejutkan,” kata Tan Bin Run, Ketua Pegawai Eksekutif OneConnect di Asia Pacific dan Emiriah Arab Bersatu (UAE).

“Malaysia adalah maju dengan penduduk yang jauh lebih besar berbanding Singapura dan Hong Kong,” katanya. - Bloomberg

Berita Harian X