X
Isnin, 19 Ogos 2019 | 6:21pm

Malaysia Airlines dapat suntikan tambahan RM300 juta

KUALA LUMPUR: Sayap pelaburan kerajaan, Khazanah Nasional Bhd dilaporkan menyuntik RM300 juta lagi kepada Malaysia Airlines untuk membolehkan syarikat penerbangan negara itu terus beroperasi, ketika ia menimbangkan tawaran untuknya.

Malaysia Airlines bergelut untuk mentransformasi operasinya dan kembali kepada keuntungan selepas dua bencana berlaku pada 2014, apabila penerbangan MH370 hilang secara misteri dan penerbangan MH17 ditembak di timur Ukraine.

Khazanah, yang menjadikan Malaysia Airlines syarikat penerbangan pada 2014 berkata, ia menjadikan suntikan modal itu sebahagian daripada pembiayaan awal yang diluluskan sebelum ini.

Perkembangan itu dilaporkan oleh sebuah akhbar perniagaan tempatan.

“Semua pilihan strategik (termasuk kerjasama dengan syarikat penerbangan lain) sedang dinilai,” kata seorang jurucakap Khazanah.

“Beberapa pihak secara terbuka menyatakan minat terhadapnya (Malaysia Airlines). Khazanah akan menilai semua tawaran yang serius, secara khususnya, keupayaan mereka secara kewangan dan dari segi pelaksanaan.”

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada Mac lalu berkata, kerajaan sedang menimbangkan sama ada untuk menutup, menjual atau membiayai semula Malaysia Airlines.

-Reuters

Berita Harian X