Selasa, 9 Jun 2015 | 12:01am

Sabah berisiko terima tempias gempa Lingkaran Api Pasifik

BERADA di luar Lingkaran Api Pasifik, Malaysia sepatutnya tidak perlu resah dengan kemungkinan berdepan gempa bumi yang kesannya melangkaui batas pemikiran, terutama peningkatan angka korban.

Bagaimanapun, jangkaan itu sedikit meleset kerana berdasarkan pakar seismologi, beberapa negeri di Malaysia, terutama Sabah adalah paling berisiko dilanda fenomena alam berkenaan.

Terletak kira-kira 1,087 kilometer dari Filipina, kedudukan Negeri di Bawah Bayu itu cukup hampir untuk menerima tempias gegaran seismik dihasilkan titik dalam Lingkaran Api Pasifik.

Dipisahkan Selat Melaka, Laut Andaman dan kepulauan Sumatera, risiko Semenanjung dilanda gempa bumi lebih tipis berbanding Sabah. Malah, kedudukan strategik geografi Malaysia Barat seolah-olah terlindung daripada sebarang gegaran yang lazimnya berpusat di luar persisiran Lautan Hindi.

Hanya beberapa lokasi di Semenanjung seperti Bukit Tinggi dan Kuala Pilah yang mengalami gegaran kecil berikutan gempa bumi di sekitar kepulauan Sumatera.

Pengarah Pusat Penyelidikan dan Inovasi Universiti Malaysia Sabah (UMS), Prof Dr Felix Tongkul, berkata gempa bumi berskala Richter 5.9 yang melanda Ranau, manakala gegarannya turut dirasai hingga Kota Belud, pagi Jumaat lalu itu sudah dijangka.

GAMBAR RAJAH menunjukkan kawasan pusat gempa bumi di bahagian gunung yang menghadap daerah Kota Belud iaitu pada kedalaman kira-kira 10 kilometer di perut bumi. - Foto NSTP
GAMBAR RAJAH menunjukkan kawasan pusat gempa bumi di bahagian gunung yang menghadap daerah Kota Belud iaitu pada kedalaman kira-kira 10 kilometer di perut bumi. - Foto NSTP

Katanya, jangkaan bersandarkan kitaran seismik setiap 25 tahun itu, antara lain berpandukan rekod terdahulu kerana tenaga tersimpan dalam kerak tektonik selalunya meletus mengikut sela masa tersendiri.

"Gempa bumi terakhir melanda Ranau dan Kundasang adalah tahun 1991 dengan magnitud 5.1, justeru gempa berikutnya dijangkakan berlaku pada 2015.

"Berdasarkan kitaran seismik ini, gempa bumi seterusnya akan berlaku 25 tahun daripada sekarang, iaitu pada tahun 2039 dengan kemungkinan kekuatan gegaran yang sama," katanya.

Gempa bumi terkuat di Malaysia sebelum ini direkodkan di Lahad Datu, Sabah pada 1976 yang mengakibatkan kemusnahan harta benda dan struktur bangunan.

KETUA Menteri Sabah merangkap Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman. - Foto fail NSTP/Edmund Samunting
KETUA Menteri Sabah merangkap Pengerusi BN Sabah, Tan Sri Musa Aman. - Foto fail NSTP/Edmund Samunting

Gempa berukuran 6.2 skala Richter pada kedalaman 33 kilometer yang menggegarkan Lahad Datu jam 10.56 pagi itu turut dirasai penduduk di Semporna, Sandakan, Kundasang, Tawau dan Tarakan (wilayah utara Kalimantan).

Gegaran pada jam 7.15 pagi ketika sebahagian penduduk Ranau dan kawasan sekitarnya masih lena diulit mimpi ternyata mengimbau igauan yang berlaku 39 tahun lalu, sekali gus menandakan kerajaan perlu merangka pelan komprehensif untuk menghadapi kesan gempa bumi di Malaysia.

Gempa bumi di Malaysia

1991

 • Ranau, Sabah berukuran 5,1 skala Richter
 • Meranapkan struktur bangunan Sekolah Menengah Kebangsaan Kundasang.

1976

 • Lahad Datu, Sabah berukuran 6.2 skala Richter
 • Balai polis setinggi empat tingkat yang dalam pembinaan dan hampir siap runtuh dalam sekelip mata.

29 April 2009

- Manjung, Perak berukuran 2.8 skala Richter

27 Mac 2009

 • Jerantut, Pahang berukuran 3.2 skala Richter.
 • Kesannya turut dirasai beberapa lokasi di Jerantut iaitu Felda Sungai Tekam Resort, Sungai Tekam Utara dan Sungai Tekam Getah.
 • Selain itu, gegaran juga berlaku di sekitar Felda Gelanggi iaitu Kota Gelanggi dan Felda Wilayah Jengka.

1 Februari 2014

- Ranau, Sabah berukuran 4.8 skala Richter.

24 Oktober 2014

- Pulau Banggi, dekat Kudat, Sabah berukuran 4.4 skala Richter

Kekerapan gempa bumi di Sabah

 • 98 gegaran sejak 1966 hingga 2014.
 • 15 pusat gempa bumi direkodkan di Ranau sejak 1966 hingga Jumaat lalu.

Statistik gempa di seluruh dunia

 • Secara purata, kira-kira 11 juta gempa bumi berlaku setiap tahun.
 • Daripada jumlah itu, lebih 150,000 gempa bumi berskala tinggi atau dahsyat direkodkan setiap tahun.
 • Gempa bumi kuat berupaya membebaskan tenaga sehingga 10,000 kali ganda ledakan bom atom Hiroshima dan Nagasaki di Jepun.
 • 80 peratus gempa bumi berlaku di negara dalam Lingkungan Pasifik.
Berita Harian X