Rabu, 27 November 2019 | 11:22am
Zabidi Ali sentiasa bersama anaknya Ardi Izzuddin yang mengidap penyakit Mucopolysaccharidoses (MPS) di Kuantan. - Foto Mohd Rafi Mamat
Zabidi Ali sentiasa bersama anaknya Ardi Izzuddin yang mengidap penyakit Mucopolysaccharidoses (MPS) di Kuantan. - Foto Mohd Rafi Mamat

Tidak sangka anak menghidap MPS

KUANTAN: Impian memiliki anak lelaki yang normal sebagai penyeri rumahtangga tidak menjadi kenyataan, apabila anak itu diserang penyakit Mucopolysaccharidoses (MPS) yang jarang berlaku kepada penduduk negara ini.

Bagi Zabidi Ali, 50, penyakit berkenaan menyerang anaknya, Ardi Izzuddin, 13, ketika berusia setahun lima bulan dan perubahan fizikalnya berlaku secara berperingkat-peringkat hingga kini.

Katanya, rawatan diterima sejak lebih 10 tahun lalu tidak banyak membantu memulihkan keadaan fizikalnya yang kini terpaksa menggunakan kerusi roda untuk bergerak.

Menurutnya, Ardi tidak boleh bercakap walaupun usianya kini 13 tahun, kehidupan hariannya hampir seratus peratus memerlukan bantuan dan sokongan bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini.

“Saya dan isteri, Maisarah Badaruddin, 43 tidak pernah menyangka anak kami menghidap sindrom MPS berpunca daripada genetik kerana ketika lahir dia berada dalam keadaan normal seperti bayi lain.

“Pelbagai usaha rawatan moden dilakukan, namun tidak banyak perubahan dilihat kerana penyakit itu agak sukar untuk sembuh,” katanya, di sini hari ini.

Dia yang juga Naib Presiden Pertubuhan Penyakit Lisosomal Malaysia berkata, penyakit MPS dikategorikan sebagai penyakit penyimpanan lisosom atau lisosomal storage disease (LSD) yang mengancam nyawa penghidapnya.

Katanya, terdapat 50 penyakit jenis LSD berbeza dan mengancam nyawa golongan kanak-kanak terutama pada peringkat bayi dan pesakit memerlukan perhatian serta pengawasan daripada doktor pakar.

Zabidi berkata, di negara ini tidak ramai menghidap penyakit LSD kerana kini hanya terdapat lebih 100 pesakit dan kebanyakan mereka berdaftar dengan Pertubuhan Penyakit Lisosomal Malaysia.

“Pesakit LSD memerlukan perbelanjaan besar untuk rawatan. Kosnya ratusan ribu ringgit hingga mencecah sejuta ringgit bergantung kepada jenis penyakit berkenaan.

“Anak saya perlu menjalani rawatan setiap dua minggu di Hospital Kuala Lumpur. Saya bersyukur anak berpeluang meneruskan kehidupan, berbanding kanak-kanak lain yang umur mereka tidak panjang,” katanya yang menetap di Taman Indera Sempurna, di sini.

Beliau berkata, pihaknya merayu kepada masyarakat supaya dapat menghulurkan sumbangan kepada Pertubuhan Penyakit Lisosomal Malaysia bagi membantu menampung perbelanjaan rawatan dan menguruskan kanak-kanak menghidap penyakit LSD.

Berita Harian X