Rabu, 4 September 2019 | 11:27am
CALON UPSR Sekolah Kebangsaan Sultan Sulaiman 1 menikmati jamuan selepas selesai menjawab Kertas Bahasa Melayu-Pemahaman. - Foto Rozainah Zakaria

20,619 calon menduduki UPSR di Terengganu

KUALA TERENGGANU: Seramai 20,619 calon menduduki peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) membabitkan sebanyak 375 pusat peperiksaan di negeri ini bermula hari ini.

Timbalan Pengarah Pendidikan Negeri, Matsor Ismail, berkata daripada jumlah itu, seramai 19,795 calon Sekolah Kebangsaan (SK) menduduki UPSR manakala 320 murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) dan seramai 504 calon Sekolah Rendah Swasta yang akan menduduki peperiksaan itu.

“Jumlah calon tertinggi yang akan menduduki UPSR ialah di Kuala Terengganu iaitu seramai 4,269 calon manakala Setiu mencatatkan jumlah calon paling sedikit iaitu seramai 1,211 orang.

“Sementara itu, tujuh calon UPSR di negeri ini terpaksa menduduki UPSR di hospital iaitu empat calon di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Hospital Pakar Kuala Terengganu (satu orang) dan Hospital Besut (dua orang),” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Sementara itu, di Sekolah Kebangsaan (SK) Sultan Sulaiman 1 di sini, seramai 224 calon menduduki UPSR.

Guru Besar SK Sultan Sulaiman 1, Mohamad Kabidi Mohamad, berkata Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) melakukan insiatif dengan memberi peruntukan untuk penyediaan makan dan minum sepanjang hari peperiksaan.

“Inisiatif ini bagi memastikan pelajar yang menduduki UPSR mendapat nutrisi yang baik seterusnya mengelakkan daripada perut kosong yang boleh mengganggu mereka ketika menjawab peperiksaan.

“Selain itu, sebelum menjawab menduduki peperiksaan juga, pelajar akan diberi taklimat ringkas oleh guru yang berkenaan sebagai peringatan sebelum menjawab kertas ujian,” katanya.

Berita Harian X