Isnin, 20 Mei 2019 | 10:53am
MOHD Fairus Amsah@Hamzah dan Juniza Ibrahim menatap anak kesayangan, Duranni Iman yang mengalami masalah jantung dan paru-paru di rumahnya. - Foto Amran Yahya
MOHD Fairus Amsah@Hamzah dan Juniza Ibrahim menatap anak kesayangan, Duranni Iman yang mengalami masalah jantung dan paru-paru di rumahnya. - Foto Amran Yahya

Derita Duranni Iman

KUALA PILAH: Ibu mana yang tidak pilu apabila anak kesayangan yang baru dua hari dilahirkan, dikesan mengalami masalah jantung.

Lebih menyedihkan Juniza Ibrahim, 34, apabila anaknya, Duranni Iman Mohd Fairus, 2, kemudian disahkan pula mengalami jangkitan kuman pada paru-paru sehingga terpaksa menjalani pembedahan.

Kini pada usia dua tahun, kanak-kanak berkenaan terpaksa bergantung hidup sepenuhnya kepada alat bantuan pernafasan bagi meneruskan kehidupan.

“Hanya Allah SWT tahu bagaimana perasaan saya sebaik menerima laporan kesihatan dari Hospital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) berhubung status Duranni Iman selepas dua hari dilahirkan,” kata Juniza kepada BH ketika ditemui di rumahnya di Kampung Sungai Dua Besar, di sini.

Selain masalah jantung, katanya, Duranni Iman kemudian dikesan mengalami masalah paru-paru apabila tahap kesihatannya semakin menurun.

“Pakar perubatan memutuskan terpaksa melakukan pembedahan untuk menyelamatkan nyawanya. Saya tidak dapat membayangkan bagaimana Duranni Iman yang ketika itu berusia lapan bulan terpaksa dibedah,” katanya.

Bagaimanapun, Juniza berkata, dia reda dengan keputusan pakar perubatan melakukan pembedahan ke atas anak bongsu daripada dua beradik itu.

“Saya reda jika itu adalah jalan terbaik untuk menyelamatkannya,” katanya sambil menambah, selepas selesai pembedahan, anaknya dapat menjalani kehidupan secara normal, namun hanya untuk beberapa bulan sahaja kerana dikesan mengalami masalah pernafasan pula.

Pada Julai 2018, Duranni Iman terpaksa menggunakan sejenis alat bantuan pernafasan yang harganya mencecah ribuan ringgit.

Juniza bagaimanapun bersyukur kerana majikan suaminya, Mohd Fairus Amsah@Hamzah, 34, iaitu Syarikat Air Negeri Sembilan (SAINS) membantu membeli peralatan terbabit.

“Kami bagaimanapun tetap menghadapi masalah kewangan dan tidak berkemampuan untuk menanggung kos rawatan serta perbelanjaan berulang-alik ke Institut Jantung Negara (IJN), membeli susu serta lampin pakai buang, selain kos menyelenggara mesin bantuan pernafasan.

“Walaupun menerima RM220 sebulan dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), ia sekadar meringankan beban,” katanya.

Katanya, walaupun pada zahirnya Duranni Iman kelihatan normal, mereka terpaksa berulang alik ke IJN untuk rawatan susulan.

Nasib malang bayi berkenaan turut mendapat perhatian Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Senaling, Rais Basiron yang tampil menghulurkan sumbangan kewangan.

Berita Harian X