Selasa, 10 Julai 2018 | 2:51pm

16 kematian di sektor 3D

JOHOR BAHRU: Statistik Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) negeri menunjukkan sektor pekerjaan yang sukar, kotor dan berbahaya (3D) menyumbang kepada sebahagian besar kes kematian terutama di tapak pembinaan.

Pengarahnya, Ir Saiful Azhar Mohd Said, berkata sebanyak 16 daripada 26 kes kematian dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini membabitkan sektor berkenaan.

"Dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, sebanyak 26 kes kemalangan maut berlaku di tempat kerja. Daripada jumlah berkenaan, 16 kematian membabitkan sektor pekerjaan 3D terutama di tapak bina," katanya pada sidang media sempena Majlis Pelancaran Program Workplace Accident Free Week (WAFEW) 2018 Peringkat Johor, di Taman Setia Tropika, di sini, hari ini.

Program di tapak pembinaan Elata Vita itu diadakan sempena Minggu Kesedaran Keselamatan dan Kesihatan Pekerja (KKKP) yang berlangsung dari 9 hingga 15 Julai ini.

Majlis pelancarannya disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Kepenggunaan, Sumber Manusia dan Perpaduan Johor, Dr S Ramakrishnan.

Program bertujuan mempromosikan budaya pencegahan kemalangan dan penyakit pekerjaan di tempat kerja, selain memberi pendedahan kepada majikan dan pekerja mengenai aspek keselamatan dan kesihatan.

Saiful Azhar berkata, antara punca kemalangan maut ialah terjatuh dari tempat tinggi dan tersepit pada jentera kendalian.

"Kemalangan maut ini juga berpunca daripada kegagalan pemaju serta majikan memastikan tahap keselamatan di tempat kerja mematuhi peraturan ditetapkan hingga mengundang risiko bahaya kepada pekerja," katanya.

Dalam perkembangan lain, katanya sebanyak 38 majikan didakwa di mahkamah atas kesalahan berkaitan keselamatan dan kesihatan menerusi pemeriksaan di 20,703 tempat kerja dan jentera sehingga Jun lalu.

"Berdasarkan jumlah itu, JKKP Johor mengeluarkan sebanyak 1,163 surat arahan, manakala 1,199 notis dan 73 kesalahan kompaun," katanya.

Katanya, majikan dan pekerja perlu menerapkan amalan budaya kerja selamat dan sihat bagi menurunkan kadar kemalangan pekerjaan.

"Ini sekali gus dapat membantu meningkatkan produktiviti organisasi dan melahirkan generasi pekerja yang selamat dan sihat," katanya.

S Ramakrishnan (dua dari kiri) bersama Saiful Azhar (kiri) bertemu dengan pekerja binaan selepas merasmikan Program Workplace Accident Free Week (WAFEW) 2018 Peringkat Johor, di Taman Setia Tropika, Johor Bahru. - Foto Zain Ahmed
S Ramakrishnan (dua dari kiri) bersama Saiful Azhar (kiri) bertemu dengan pekerja binaan selepas merasmikan Program Workplace Accident Free Week (WAFEW) 2018 Peringkat Johor, di Taman Setia Tropika, Johor Bahru. - Foto Zain Ahmed
Berita Harian X