Selasa, 20 November 2018 | 1:29pm
DR Amin Senin. - NSTP/Lano Lan
DR Amin Senin. - NSTP/Lano Lan

PPSR, UPSR diumum 29 November

KUALA LUMPUR: Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) termasuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2018 bagi murid tahun enam akan diumumkan pada 29 November ini.

Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr Amin Senin berkata, calon terbabit boleh mengambil keputusan mereka di sekolah masing-masing bermula 10 pagi atau menggunakan perkhidmatan semakan keputusan UPSR 2018 melalui mySMS 15888.

“Perkhidmatan talian ini akan diaktifkan bermula 10 pagi, 29 Nov dan akan ditamatkan pada 6 petang, 8 Disember. Waris dibenarkan mengambil dokumen pelaporan sekiranya murid tidak dapat mengambilnya sendiri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Beliau berkata semakan keputusan UPSR dan Pentaksiran Alternatif Sekolah Rendah (PASR) 2018 juga boleh dibuat melalui portal Lembaga Peperiksaan di laman Ip.moe.gov.my.

PPSR adalah dokumen yang melaporkan kejayaan murid pada akhir persekolahan peringkat rendah yang merangkumi Pentaksiran Bilik Darjah (PBD), Pentaksiran Psikometrik (PPsi), Pentaksiran Aktiviti Jasmani, Sukan dan Kokurikulum (PAJSK) dan UPSR bagi murid aliran perdana atau PASR bagi murid berkeperluan khas masalah pembelajaran. - BERNAMA

Berita Harian X