Sabtu, 18 November 2017 | 6:30am
IBRAHIM menunjukkan karya lukisannya kepada Abdul Ghaffar (kanan) di kediamannya di Kampung Jelujok, Kota Bharu.
IBRAHIM menunjukkan karya lukisannya kepada Abdul Ghaffar (kanan) di kediamannya di Kampung Jelujok, Kota Bharu.

Sumbangan bakar semangat, mahu ubah nasib keluarga

Kota Bharu: Dalam kalangan peminat lukisan di Kelantan, nama Ibrahim Long, 52, cukup dikenali kerana sentiasa menghasilkan karya menarik dan berseni.

Bagaimanapun, ujian melanda keluarga ini yang tinggal di Kampung Jelujok, Kota Bharu, apabila Ibrahim diserang angin ahmar sejak dua tahun lalu yang menyebabkan separuh anggota badan lumpuh dan kaku.

Kini, Ibrahim bergantung kepada isteri, Aida Deraman bagi membantu meneruskan kehidupan seharian.

"Suami diserang angin ahmar ketika sedang menyiram bunga. Dia jatuh terkulai, menyebabkan badan sebelah kirinya tidak dapat bergerak.

"Jika dulu punca pendapatan kami sekeluarga menerusi hasil lukisan suami, sekarang saya mencari rezeki dengan mencanting batik. Kami bersyukur anak sangat faham situasi ini dan banyak membantu menguruskan bapa mereka," katanya.

Dikurniakan empat cahaya mata lelaki, Ibrahim bertuah kerana dianugerahkan anak yang sangat bertanggungjawab.

Anak keduanya, Fahmi 18, berhenti belajar kerana mahu menjaga bapanya dan melupakan seketika cita-citanya menjadi pemain bola sepak.

Bagi anak ketiga dan keempat, Adli, 16, dan Hazim, 14, mereka begitu memahami kesukaran ditanggung keluarga dan reda dengan ujian Allah.

Ketika berdepan ujian getir itu, kehadiran Pengurus Besar Kanan, Jabatan Pemasaran dan Komunikasi Strategik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN), Abdul Ghaffar Yusop, nyata menceriakan mereka.

Abdul Ghaffar dan kumpulannya membawa Adli dan Hazim membuka akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN-i Plus) pakej Intan iaitu RM30 sebulan untuk tempoh lima tahun.

Selain itu, Adli juga dibawa ke pusat tuisyen sebagai persediaan menghadapi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun depan.

Bagi memastikan Adli membuat persediaan sepenuhnya, PTPTN menaja sepenuhnya pembiayaan tuisyen untuk tempoh setahun.

"Sumbangan diberikan PTPTN ini menjadi pembakar semangat untuk saya belajar bersungguh-sungguh bagi memastikan masa depan lebih cerah," katanya.

 MASTURA (dua dari kanan) menyerahkan sumbangan daripada PTPTN ketika melawat keluarga Ismail dan Syuraya di Pontian.
MASTURA (dua dari kanan) menyerahkan sumbangan daripada PTPTN ketika melawat keluarga Ismail dan Syuraya di Pontian.

PTPTN bantu buka akaun SSPN-i Plus

Sementara itu, di Pontian, pasangan Ismail Ibrahim dan Syuraya Ernie Supian, tabah menghadapi ujian dan berdoa anaknya, Ernie Nurbayah, 4, yang menghidap sawan sejak berusia enam bulan hingga tidak boleh berjalan serta bercakap, supaya sembuh dan menjalani kehidupan seperti kanak-kanak lain.

Keadaan ini menyebabkan keluarga ini memberi tumpuan kepada perubatan Ernie Nurbayah.

Ismail yang bekerja sebagai nelayan berkata, hatinya tidak tenang setiap kali turun ke laut kerana memikirkan anaknya yang sedang sakit.

"Saya melakukan pelbagai kerja untuk menampung keperluan perubatan anak, malah isteri juga membantu menambah pendapatan keluarga dengan menjual barangan dalam talian dan mengambil tempahan membuat kek," katanya.

Bagi Syuraya, dia bersyukur kerana tiga lagi anaknya, Ernie Erdina, Erni Fitriah dan Ernie Nur Atigah sentiasa ringan tulang membantu menjaga adik yang sakit dan pada masa sama, memberi tumpuan kepada pendidikan.

Untuk menaikkan semangat dan meringankan beban ditanggung keluarga ini, PTPTN tampil membantu memberi sumbangan pendidikan menerusi SSPN-i Plus.

Anak pasangan itu dihadiahkan pakej Intan iaitu simpanan RM30 sebulan untuk tempoh lima tahun.

Selain itu, mereka juga dibawa ke pasar raya berhampiran untuk membeli pakaian sekolah baharu dan barangan keperluan sekolah.

Sumbangan PTPTN itu bukan saja menceriakan kanak-kanak ini tetapi membawa pengertian besar untuk pendidikan bagi menjamin masa depan mereka.

Berita Harian X