Isnin, 13 Jun 2022 | 6:04pm

5 langkah pastikan ekosistem sekuriti makanan lebih inklusif

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Majlis Tindakan Ekonomi (EAC) dipengerusikan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini memutuskan lima langkah diambil bagi menjamin sekuriti makanan negara.

Ia antara lain membabitkan kerjasama kerajaan dengan syarikat-syarikat berkaitan kerajaan dan kerajaan negeri, kerjasama awam dan swasta serta jaminan pasaran bagi hasil pertanian diusahakan peladang dan petani.

Memperincikan perkara itu, Ismail Sabri berkata, mesyuarat bersetuju memperkenalkan harga siling bergantung kepada faktor harga input, seiring dengan perancangan bantuan terus bersasar kepada golongan memerlukan seperti diumumkan sebelum ini.

Ketika membentangkan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) September lalu, Ismail Sabri memberi jaminan bantuan bersasar seperti pemberian wang tunai dan perlindungan sosial akan diteruskan bagi membantu meningkatkan pendapatan dan menangani kenaikan kos sara hidup isi rumah B40 serta kumpulan mudah terjejas.

Langkah kedua diputuskan EAC, kata Perdana Menteri, adalah memperluaskan ekosistem agromakanan dengan rantaian bekalan diterajui syarikat berkaitan kerajaan (GLC), syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) dan agensi kerajaan.

"Koordinasi ini bagi memastikan kualiti, kuantiti dan pengeluaran hasil ke tahap optimum selain bekalan terjamin. Sebagai contoh, bekalan dan harga ayam dapat dikawal sekiranya agensi kerajaan yang berkenaan terlibat dalam ekosistem industri penternakan.

"Ekosistem industri penternakan bermula daripada membekal anak ayam, makanan ternakan, pengangkutan, pemasaran dan sebagainya," katanya dalam kenyataan.

Beliau juga memaklumkan, kerjasama di antara Kerajaan Persekutuan dan negeri akan dipertingkatkan dalam usaha menambah keluasan tanah bagi kegunaan pertanian untuk mengurangkan kebergantungan kepada import makanan.

"Perkara ini akan dibincangkan dengan lebih lanjut dalam mesyuarat dengan menteri besar dan ketua menteri dalam masa terdekat," katanya.

Langkah ketiga, katanya, meningkatkan kerjasama awam dan swasta yang fokus terhadap usaha modenisasi dan menggalakkan pertanian pintar dalam meningkatkan hasil pertanian yang akan disokong melalui usaha menyatukan tanah ladang, tanah terbiar dan tanah wakaf.

"Seterusnya, memastikan hasil pertanian mempunyai pasaran seperti menggalakkan ladang kontrak di mana peladang dan petani tidak mempunyai masalah untuk memadankan pengeluaran hasil pertanian dengan permintaan pasaran," katanya.

Beliau berkata, kerajaan juga komited terhadap kajian yang berdaya maju dan berpotensi untuk dimanfaatkan secara strategik dalam mendepani cabaran global bagi menjamin ekosistem sekuriti makanan lebih inklusif dan menyeluruh demi kesejahteraan Keluarga Malaysia.

Berita Harian X