Isnin, 9 Mei 2022 | 2:40pm
Foto hiasan
Foto hiasan

Permainan bermotor Kinta Riverwalk dihenti sementara

IPOH: Majlis Bandaraya Ipoh (MBI) mengeluarkan arahan penutupan sementara operasi permainan bermotor di Amusement Park, Kinta Riverwalk di sini bagi menjalankan siasatan susulan insiden seorang kanak-kanak terjatuh ke dalam sungai, malam tadi.

Datuk Bandar Ipoh, Datuk Rumaizi Baharin, berkata siasatan sedang dijalankan selepas pihaknya menerima maklumat berkaitan kanak-kanak itu yang berjaya diselamatkan hasil tindakan pantas ibu bapanya dan bantuan orang ramai.

"Pihak MBI mengeluarkan arahan penutupan operasi permainan kanak-kanak itu mulai hari ini bagi menjalankan siasatan berkaitan isu kereta mainan bermotor kanak-kanak di Kinta Riverwalk," katanya ketika dihubungi BERNAMA, hari ini.

Beliau berkata, MBI melantik syarikat berkaitan bagi menjalankan aktiviti permainan kanak-kanak di Kinta Riverwalk itu mulai 1 Januari lalu, dengan menetapkan garis panduan keselamatan untuk beroperasi.

Semalam, tular video berdurasi 29 saat menunjukkan kenderaan mainan dinaiki seorang kanak-kanak terjatuh ke dalam sungai, sebelum diselamatkan daripada dihanyutkan arus oleh ibu bapa mangsa dan orang ramai.

Video itu turut memaparkan kehadiran ambulans yang memberikan rawatan kepada mangsa dan mereka yang cedera. – BERNAMA

Berita Harian X