Selasa, 22 March 2022 | 3:02pm
Gambar hiasan
Gambar hiasan

GPMS gesa laksana buku digital atasi masalah beg berat

KOTA BHARU: Persatuan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung Malaysia (GPMS) menggesa kerajaan melaksanakan penggunaan buku digital bagi mengatasi masalah beg berat dalam kalangan pelajar sekolah.

Naib Presidennya, Left Kol Bersekutu (PA), Nik Saiful Adli Burhan, berkata kaedah itu dilihat relevan memandangkan pelajar sudah mengikuti proses Pengajaran dan Pembelajaran Di Rumah (PdPR) ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik COVID-19.

Katanya, penggunaan buku teks yang dipindahkan secara digital tidak akan membebankan pelajar walau sebesar mana saiz fail dan tidak menjejaskan berat timbangan kilogram secara fizikal.

"Jika dalam tempoh PKP, bahan pembelajaran boleh diberikan secara digital, mengapa tidak dilaksanakan dalam sesi pembelajaran secara bersemuka.

"Tiada keperluan untuk angkut keseluruhan bahan pembelajaran pada awal tahun sedangkan akan digunakan 10 bulan lagi," katanya dalam kenyataan, hari ini.

Nik Adli berkata, saranan itu berikutan pihaknya melihat masalah beg berat masih menghantui pelajar pada hari pertama sesi persekolahan yang bermula semalam.

Katanya, kebanyakan pelajar, terutama murid sekolah rendah terpaksa mengangkat buku yang berat ketika hadir ke sekolah.

"Mungkin tidak jadi masalah kepada pelajar sekolah menengah tetapi menjadi masalah kepada murid sekolah rendah yang muda dalam tempoh pembentukan postur badan, tulang belakang dan sebagainya wajar diberikan perhatian untuk tidak mengangkat beban yang melebihi had," katanya.

Katanya, tidak perlu lagi kerajaan mengadakan mesyuarat demi mesyuarat serta pelbagai perbincangan berkaitan isu itu yang akhirnya memberikan keputusan dan tindakan yang sama.

Beliau berkata, apa yang perlu adalah tindakan segera menukar bahan pembelajaran secara fizikal ke dalam bentuk digital.

"Timbunan kertas berkilo-kilo di atas belakang badan bukanlah sesuatu yang dibayangkan pemimpin terdahulu ketika merangka Wawasan 2020, ini sudah 2022," katanya.

Berita Harian X