Jumaat, 25 Februari 2022 | 6:55pm
Awan hitam di sekitar kawasan nelayan sebelum hujan lebat ketika tinjauan di Balik Pulau, Georgetown, semalam. MetMalaysia mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan (Waspada) membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang (Bentong, Bera), Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Johor (Segamat, Mersing) mulai malam ini. - Foto NSTP/Mikail Ong
Awan hitam di sekitar kawasan nelayan sebelum hujan lebat ketika tinjauan di Balik Pulau, Georgetown, semalam. MetMalaysia mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan (Waspada) membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang (Bentong, Bera), Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Johor (Segamat, Mersing) mulai malam ini. - Foto NSTP/Mikail Ong

Hujan sangat lebat, angin kencang mulai malam ini

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) memaklumkan, hujan sangat lebat berterusan dan angin kencang di kebanyakan kawasan di Semenanjung dijangka melanda mulai malam ini hingga esok.

Ketua Pengarah MetMalaysia, Muhammad Helmi Abdullah, berkata ia berikutan ketika ini sistem cuaca tekanan rendah berada di kedudukan 3.04°U 104.78°T di Laut China Selatan dan dijangka melanda sempadan negeri Pahang serta Terengganu pada lewat malam ini dan seterusnya bergerak ke barat laut merentasi Semenanjung.

Ia boleh menyebabkan hujan sangat lebat berterusan dan angin kencang di kebanyakan kawasan di Semenanjung.

"Ramalan terkini menunjukkan kemungkinan sistem ini untuk meningkat ke tahap Lekukan Tropika adalah rendah," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Muhammad Helmi berkata, pada masa sama luruan monsun sedang berlaku dan Jabatan MET turut mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan (Bahaya, Buruk dan Waspada) di beberapa negeri hingga esok.

Amaran Hujan Berterusan (Bahaya) membabitkan Kelantan, Terengganu dan Pahang (Jerantut, Kuantan, Pekan).

Amaran Hujan Berterusan (Buruk) membabitkan Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Temerloh, Maran, Rompin).

Amaran Hujan Berterusan (Waspada) membabitkan Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Pahang (Bentong, Bera), Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Johor (Segamat, Mersing).

"Hujan sangat lebat berterusan dalam tempoh yang panjang boleh mengakibatkan banjir di kawasan berkedudukan rendah. Justeru orang awam di kawasan terbabit dinasihatkan untuk lebih peka dan bersiap siaga menghadapi sebarang kemungkinan," katanya.

KUALA KRAI, 25 Feb --
KUALA KRAI, 25 Feb --

Angin kencang dan laut bergelora di perairan Pantai Timur Semenanjung meliputi Kelantan, Terengganu, Pahang dan timur Johor serta Sarawak, Sabah dan Labuan diramal berterusan hingga 28 Februari ini.

Maklumat cuaca terkini boleh diperolehi melalui laman web, aplikasi mobil myCuaca, dan media sosial rasmi.

Orang awam juga boleh menghubungi talian hotline MET Malaysia untuk sebarang pertanyaan lanjut.

Sementara itu BERNAMA melaporkan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) mengeluarkan ramalan awal banjir di Kelantan dan Terengganu hari ini susulan hujan berterusan peringkat waspada yang dikeluarkan Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia).

JPS dalam kenyataan hari ini memaklumkan di Kelantan, kawasan diramal banjir adalah di Lembangan Sungai Kelantan melibatkan daerah Kuala Krai dan Tanah Merah serta kawasan di sekitarnya.

Selain itu, banjir juga diramal di Terengganu di kawasan Lembangan Sungai Besut melibatkan daerah Besut; Lembangan Sungai Kemaman membabitkan daerah Kemaman; Lembangan Sungai Setiu (daerah Setiu); Lembangan Sungai Terengganu (daerah Hulu Terengganu) serta kawasan sekitar.

"Penduduk terutamanya di kawasan yang dijangka banjir diminta berwaspada dan peka dengan arahan pihak berkuasa," menurut kenyataan itu.

Maklumat dan amaran semasa boleh diakses menerusi laman web publicinfobanjir.water.gov.my, media sosial Facebook PublicInfoBanjir dan Twitter @JPS_InfoBanjir.

Berita Harian X