Khamis, 10 Februari 2022 | 12:32pm

Tak wajib imbas suhu di premis KPM

KUALA LUMPUR: Pemeriksaan suhu badan di premis institusi pendidikan bawah Kementerian Pendidikan (KPM) tidak diwajibkan berkuat kuasa esok.

Bagaimanapun, semua guru, anggota kumpulan pelaksana (AKP), pekerja perkhidmatan sokongan dan pelawat masih diwajibkan mengimbas kod QR melalui aplikasi MySejahtera sebelum memasuki premis institusi pendidikan bawah KPM.

"Sebagai langkah keselamatan, ibu bapa atau penjaga dimohon supaya memastikan anak atau anak jagaan mereka berada dalam keadaan sihat dan tidak bergejala sebelum hadir ke sekolah," kata KPM dalam kenyataan, hari ini.

Ketetapan itu dibuat susulan pengumuman Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada Selasa lalu berkaitan pemansuhan prosedur operasi standard (SOP) pemeriksaan suhu badan dan buku rekod mendaftar masuk di premis bermula esok.

KPM berkata, murid yang bergejala atau mempunyai ahli keluarga disahkan positif serta tinggal serumah, tidak dibenarkan hadir ke sekolah.

Katanya, tahap kesihatan murid di sekolah akan dipantau secara berterusan bagi memastikan murid yang bergejala diasingkan di bilik isolasi untuk tindakan selanjutnya.

"KPM juga menyarankan agar ketetapan ini turut terpakai di semua institusi pendidikan yang tidak berdaftar dengan KPM," katanya. – BERNAMA

KPM tetap wajibkan semua individu imbas kod QR sebelum masuk premisnya. - Foto hiasan
KPM tetap wajibkan semua individu imbas kod QR sebelum masuk premisnya. - Foto hiasan
Berita Harian X