Jumaat, 7 Januari 2022 | 7:04pm

Amalan tolak banjir tiada syirik, khurafat - Raja Bomoh

IPOH: "Saya terpaksa buat (tolak banjir) disebabkan saya sayang rakyat Malaysia... jangan salah tafsir tiada syirik atau khurafat," kata Raja Bomoh atau Ibrahim Mat Zin.

Bagaimanapun Ibrahim berkata, dia baru mengetahui bahawa adanya fatwa dikeluarkan Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) mengenai amalan bomoh yang dilakukannya.

Justeru, Ibrahim berjanji perkara yang dilakukan itu tidak bertentangan dengan fatwa yang dikeluarkan itu.

"Saya mematuhi fatwa dan pada masa akan datang saya percaya tidak akan membuat perkara yang tidak baik," katanya ketika ditemui pemberi selepas hadir prosiding di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh di sini hari ini.

Beliau mendakwa, perbuatan tolak banjir yang dilakukan olehnya dan juga sepupunya yang digelar 'Puteri Zaleha' itu bertujuan untuk menyelamatkan rakyat daripada banjir.

"Air datang melimpah ruah untuk membanjirkan Malaysia, saya tahu perubatan tradisional serba sedikit jadi saya buatlah untuk membantu rakyat bukan kita buat syirik atau kurafat.

"Saya selalu memberi sokongan kepada kerajaan, saya buat kerana Allah SWT dan tiada prinsip yang tidak sihat serta tujuan saya menyelamatkan rakyat mengatasi masalah banjir," katanya.

Katanya, dia mengakui tiada desakan daripada mana-mana pihak berhubung tindakannya.

"Minta tolak banjir itu jangan ganggu makam orang-orang tua saya di sekitar Teluk Intan, kerana kalau banjir dalam ramalan saya Teluk Intan, Kampung Gajah, Bidor, Bagan Datuk, Parit akan turut banjir apabila air naik.

Katanya, dia ditahan di kediaman di Ipoh petang semalam dan dibawa ke Pejabat JAIPk pada jam 3.45 petang.

Beliau termasuk Puteri Zaleha memberi keterangan bermula jam 9 malam sehingga 3 pagi.

Sebelum ini media melaporkan, Ibrahim disiasat atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam dibebaskan dengan jaminan Mahkamah Rendah Syariah Ipoh di sini, hari ini.

Ibrahim, 71, bersama seorang wanita, Suliaha Abdul Hamid, 62, yang dikenali sebagai 'Puteri Zaleha' masing-masing diperintahkan membayar wang jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin kalangan ahli keluarga.

Ibrahim bersama tiga individu lain ditahan Bahagian Penguat Kuasa JAIPk di kediamannya Ipoh petang semalam.

Terdahulu, video berdurasi 25 minit yang tular di Facebook itu memperlihatkan Raja Bomoh bersama seorang wanita dikenali sebagai 'Puteri Zaleha' membuat ritual tepung tawar dipercayai untuk menolak kejadian banjir.

Mereka menggunakan bahan-bahan seperti beras, kunyit, bunga dan daun-daun kayu. Turut kelihatan di hadapan mereka ialah surah Yasin dan kitab suci al-Quran.

Raja Bomoh atau Ibrahim Mat Zin dibebaskan dengan jaminan di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh hari ini. - NSTP/Balqis Jazimah Zahari
Raja Bomoh atau Ibrahim Mat Zin dibebaskan dengan jaminan di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh hari ini. - NSTP/Balqis Jazimah Zahari
Berita Harian X