Jumaat, 7 Januari 2022 | 12:22pm
Raja Bomoh (dua kanan) akan didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh hari ini. - Foto NSTP/Balqis Jazimah Zahari
Raja Bomoh (dua kanan) akan didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh hari ini. - Foto NSTP/Balqis Jazimah Zahari

Raja Bomoh akan didakwa di Mahkamah Syariah hari ini

IPOH: Individu yang dipanggil sebagai Raja Bomoh akan didakwa di Mahkamah Rendah Syariah Ipoh di sini hari ini.

Tuduhan ke atas beliau dibuat mengikut Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam serta Seksyen 16 enakmen sama kerana mengingkari Fatwa Jabatan Mufti Perak.

Raja Bomoh atau Ibrahim Mat Zin yang berusia 71 tahun itu turut didakwa bersama seorang individu wanita yang dikenali sebagai 'Puteri Zaleha'.

Tuduhan dibuat ke atas dua individu berkenaan susulan tular satu video ritual menolak musibah banjir yang dilakukan mereka di Dataran JPS di Teluk Intan baru-baru ini.

Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) pada Rabu membuka kertas siasatan terhadap Raja Bomoh mengikut Seksyen 14 Enakmen Jenayah Syariah Perak 1992 atas kesalahan mencela dan menghina agama Islam.

Mengikut seksyen itu, mereka yang mempersenda akan amalan atau upacara yang berkaitan agama Islam adalah suatu kesalahan yang boleh disabitkan dengan hukuman denda tidak melebihi RM3,000 atau penjara maksimum dua tahun atau kedua-duanya.

Video berdurasi 25 minit yang tular di Facebook itu memperlihatkan Raja Bomoh bersama seorang wanita dikenali sebagai 'Puteri Zaleha' membuat ritual tepung tawar dipercayai untuk menolak kejadian banjir.

Mereka menggunakan bahan-bahan seperti beras, kunyit, bunga dan daun-daun kayu. Turut kelihatan di hadapan mereka ialah surah Yasin dan kitab suci al-Quran.

Berita Harian X