Rabu, 29 Disember 2021 | 10:13am
Reaksi psikologi kepada musibah di luar jangkaan ini amat bergantung kepada tahap ketegaran psikologi individu. - Foto NSTP
Reaksi psikologi kepada musibah di luar jangkaan ini amat bergantung kepada tahap ketegaran psikologi individu. - Foto NSTP

Prihatin kesan emosi, psikologi mangsa banjir

KUALA LUMPUR: Bencana banjir yang berlaku di lapan negeri termasuk Selangor dan beberapa daerah di Pahang serta Negeri Sembilan, baru-baru ini sudah tentunya memberi kesan mendalam kepada kebanyakan mangsa yang terbabit, termasuklah dari aspek psikologi.

Tragedi yang mengakibatkan kemusnahan besar harta benda dan setakat ini meragut 48 nyawa, membuatkan ada mangsa yang masih berada dalam keadaan terkejut, trauma selain mengalami gangguan emosi dan mental.

Pakar Perunding Psikiatri & Pengarah Pusat Kecemerlangan Klinikal MSU, Prof Dr Muhammad Najib Mohamad Alwi, berkata reaksi psikologi kepada musibah di luar jangkaan ini amat bergantung kepada tahap ketegaran psikologi individu.

Beliau berkata, terdapat mangsa banjir yang mengalami kemusnahan harta benda dan kehilangan ahli keluarga namun masih mampu kekal tenang serta fokus untuk meneruskan kehidupan, membaik pulih keadaan rumah, kenderaan dan sebagainya.

Sebaliknya, terdapat juga individu yang dari segi perbandingannya, cabaran yang dihadapi agak sederhana sebagai contoh tersadai di tepi jalan untuk beberapa jam, namun mengalami tekanan sehingga tahap berputus asa.

"Antara faktor yang menentukan reaksi psikologi seseorang terhadap kejadian bencana seumpama ini termasuklah pengalaman silam berhadapan bencana, keberkesanan diri untuk menghadapi tekanan, pihak yang wajar dipertanggungjawabkan dan kesiapsiagaan menghadapi bencana.

"Mereka yang pernah menghadapi bencana yang hampir serupa mungkin lebih terkesan dan mendapat reaksi stres akut yang berat kerana kejadian itu mengingatkan mereka akan penderitaan dan kesusahan yang dialami semasa bencana terdahulu atau, mungkin juga mereka menjadi lebih tenang dan tabah kerana telah lali dengan dugaan sebegini.

"Mereka yang mempunyai daya tahan yang kuat mungkin kurang terkesan dengan kejadian banjir besar ini, mampu segera mengadaptasi keadaan semasa dan mencari jalan penyelesaian terbaik akibat bencana ini," katanya.

Mengulas lanjut, Dr Muhammad Najib, berkata lazimnya ketika atau selepas kejadian bencana, individu cenderung untuk menyalahkan pihak tertentu seperti yang dapat dilihat yang berlaku di media sosial.

Persepsi siapa yang wajar dipersalahkan memainkan peranan penting dalam menentukan kesan psikologi akibat bencana.

Beliau berkata, mengikut kajian reaksi psikologi terhadap bencana, kejadian yang dilihat berpunca daripada faktor alam sekitar (berlaku secara semula jadi) secara relatifnya lebih mudah diterima oleh mangsa berbanding bencana yang dilihat sebagai disengajakan atau disebabkan kesalahan atau ketidakprihatinan pihak tertentu.

"Menurut beberapa kajian lain, sekiranya kejadian bencana dianggap memang tidak dapat dielakkan seperti bencana alam yang lazim berlaku pada masa tertentu contohnya banjir di Pantai Timur Semenanjung pada musim monsun sebegini, kesan psikologinya agak kurang.

"Sebaliknya apabila banjir besar berlaku di kawasan yang biasanya tidak terlibat banjir dan mangsa melihat ada faktor bukan semula jadi seperti kurang pemantauan kerajaan terhadap pembalakan berlebihan atau pembangunan yng tidak terancang, kesan marah dan tekanan yang dialami mungkin akan lebih teruk.

"Namun begitu, bukan semua orang yang terdedah kepada bencana terkesan daripada segi psikologi. Sebagai contoh dalam kajian saya bersama rakan terhadap mangsa gempa bumi di Sabah pada tahun 2015 mendapati kira-kira 54 peratus mangsa mengalami kesan psikologi dan selepas hampir lima bulan ia menurun kepada kira-kira lapan peratus sahaja," katanya.

Tambah beliau, tahap kesiapsiagaan bencana adalah faktor penting untuk memastikan daya tahan psikologi seseorang dalam menghadapi bencana.

"Sebagai contoh, kajian banjir di Terengganu pada 2014 menunjukkan bahawa tahap kesiapsiagaan bencana termasuk dari segi keupayaan penyesuaian kepada keadaan baru, sokongan sosial daripada ahli keluarga dan kesepakatan komuniti secara kolektif banyak membantu masyarakat mengurangkan kesan psikologi bencana itu," katanya.

Sokongan emosi adalah perkara paling penting kepada mereka yang terlibat dan pada peringkat awal keluarga atau rakan terdekat boleh mendengar keluhan serta bersifat prihatin apabila mangsa menyuarakan hasrat meminta bantuan.

"Ini termasuklah bantuan praktikal seperti makanan, tempat tinggal, pakaian dan sebagainya dan cuba membantu mereka menghubungi keluarga dan rakan terdekat sekiranya terputus hubungan (akibat banjir). Di samping itu elakkan memberi kenyataan retorik seperti 'mujurlah tiada yang meninggal', 'panjang lagi umur awak', 'ini semua adalah kifarah', 'mudah-mudahan dosa…'

"Ini tidak bermaksud kenyataan itu salah namun dalam konteks situasi sekarang ia mungkin tidak sesuai kerana mangsa memerlukan masa untuk menerima dan redha akan musibah yang menimpa. Mungkin dengan cara mendengar dengan bersifat empati adalah langkah paling tepat dalam tempoh terdekat selepas bencana," jelasnya.

Bagaimanapun, Dr Muhammad Najib, berkata sekiranya mangsa menunjukkan gejala tekanan perasaan yang teruk seperti menjerit dan menangis secara berterusan serta sukar dikawal, bantuan segera perlu diberikan oleh sukarelawan terlatih seperti kaunselor, ahli psikologi klinikal atau ahli psikiatri.

Media sebelum ini melaporkan seramai 872 sukarelawan kaunselor yang berdaftar dengan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) ditempatkan di tujuh negeri yang dilanda bencana banjir.

Ia bertujuan membantu memulihkan emosi dan segala permasalahan dihadapi mangsa banjir yang trauma dengan musibah menimpa mereka.

"Kesan psikologi yang paling ketara adalah kecelaruan stres akutr (ASD), kecelaruan stres pasca trauma (PTSD) dan kecelaruan penyesuaian.

"ASD dan PTSD mempunyai ciri-ciri yang sama. Gejala utama diklasifikasikan kepada gejala gangguan berbentuk gambaran berulang kejadian buruk atau mimpi ngeri kejadian, mengelak untuk bercerita mengenai bencana atau untuk pergi ke tempat kejadian, mood yang negatif termasuk murung dan terlalu beremosi, panik, mudah terkejut dan kadangkala berkelakuan seperti hilang ingatan dan kaku.

"Cuma bezanya, ASD biasa berlaku sebaik sahaja bencana berlaku dan tidak terlalu lama, sementara PTSD gejalanya berterusan sehingga lebih sebulan dan kadangkala bermula selepas tempoh tertentu kejadian bencana. Kedua-dua keadaan ini memerlukan perhatian dan pemantauan oleh profesional kesihatan mental," katanya.

Beliau berkata, AD pula membabitkan gejala kemurungan, kegelisahan dan sebagainya yang agak ringan tetapi tetap mengganggu urusan harian penghidapnya dan memerlukan bantuan profesional.

Turut mengingatkan rakyat bahawa pandemik COVID-19 masih belum berakhir, beliau berkata risiko jangkitan meningkat semasa bencana banjir sememangnya wujud kerana amat sukar mengikuti sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) dalam situasi semua orang bertarung nyawa menyelamatkan diri dan harta benda termasuk sewaktu berkumpul di pusat pemindahan sementara (PPS).

Tambahan pula, kebanyakan mangsa masih lagi dalam proses pemulihan daripada kesan psikososial pasca pandemik.

Justeru kata beliau, dalam situasi mencabar ini, baik mangsa banjir, sukarelawan mahupun ahli politik dan seluruh anggota masyarakat perlu mencuba untuk memaksimumkan pematuhan SOP.

"Bagi mereka yang mungkin berhadapan isu kebimbangan terlampau pula, barangkali bagi mengurangkan sedikit kebimbangan akan jangkitan berpeganglah bahawa, hampir semua orang dewasa di negara ini sudah lengkap vaksinasi, dan ramai yang telah menerima dos penggalak.

"Jadi, secara amnya, risiko jangkitan lebih-lebih lagi risiko mendapat jangkitan kategori yang lebih teruk iaitu kategori 3, 4 dan 5 adalah agak rendah," katanya.

Pada masa sama, katanya bebanan mangsa banjir dapat dikurangkan dengan meningkatkan koordinasi bantuan termasuk dalam aspek pembersihan rumah, makanan dan kewangan baik di pihak kerajaan mahupun masyarakat secara keseluruhannya, selain memastikan bantuan yang diberikan sampai semaksimum mungkin kepada mangsa banjir.

Dr Muhammad Najib berkata, bencana banjir besar ini seharusnya menginsafkan semua pihak agar lebih berhati-hati dalam urusan pembangunan negara.

Ini kerana faktor alam sekitar termasuk kesan pemanasan global, perubahan iklim, pergerakan air bawah tanah dan kawasan tadahan banjir turut perlu diambil kira.

Berita Harian X