Sabtu, 11 Disember 2021 | 1:56pm
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad pada sidang media selepas merasmikan Festival Seni Antarabangsa Ipoh 2021 di Koloni Karyawan Amanjayai (PORT), Jalan Sultan Azlan Shah. - Foto NSTP/Balqis Jazimah Zahari
Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad pada sidang media selepas merasmikan Festival Seni Antarabangsa Ipoh 2021 di Koloni Karyawan Amanjayai (PORT), Jalan Sultan Azlan Shah. - Foto NSTP/Balqis Jazimah Zahari

'Pantau perubahan sikap anak, elak kejadian berulang'

IPOH: Ibu bapa digesa sentiasa memantau perubahan sikap anak terutama yang bersekolah di sekolah berasrama bagi mengelak berlakunya insiden buli.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad, berkata warden asrama dan guru juga perlu memainkan peranan sekiranya menyedari perubahan diri pelajar.

"Buli mungkin satu cara untuk melepaskan perasaan, mungkin tidak berpuas hati dengan mana-mana pihak barangkali dengan keluarga atau memang tidak mahu masuk asrama tetapi dipaksa.

"Jadi dia melepaskan tekanannya itu dengan cara memukul orang, keluarga yang ada anak di asrama kena memahami perubahan sikap anak, begitu juga guru dan warden asrama," katanya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas insiden buli di sebuah sekolah berasrama penuh di Kuala Kangsar.

Saarani menegaskan, gejala buli tidak boleh dipandang ringan kerana ia berkait rapat dengan isu dalaman individu terbabit.

"Pada saya orang yang sanggup memukul orang ini ada sesuatu yang tidak kena, dia tidak mempunyai perasaan dan emosinya tidak stabil, ini sangat bahaya.

"Saya harap ia tidak berulang, ini kerana berkali-kali kita tengok (kejadian buli). Apa yang saya pelik, orang yang merakam sampai hati pula melihatnya, sepatutnya orang yang merakam dan kawan yang berada di sekitar membantu meredakan," katanya.

Media hari ini melaporkan polis menahan enam suspek kes buli didakwa berlaku di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Sultan Azlan Shah, Kuala Kangsar, seperti yang tular di media sosial semalam.

Tindakan beberapa remaja yang dipercayai pelajar asrama menumbuk dan menendang seorang pelajar lain secara beramai-ramai tular di media sosial menerusi beberapa video berdurasi 13 hingga 30 saat.

Hasil siasatan awal mendapati kejadian berlaku antara jam 1 hingga 2 pagi pada 9 Disember membabitkan tujuh suspek remaja dan seorang mangsa yang kesemuanya berusia 13 tahun.

Susulan itu, pihak polis memanggil kesemua pelajar terbabit dan pemilik akaun media sosial yang menularkan video berkenaan bagi memberi keterangan untuk membantu siasatan kes di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Terdahulu, Saarani merasmikan Festival Seni Antarabangsa Ipoh 2021 di Koloni Karyawan Amanjaya (PORT), Jalan Sultan Azlan Shah, di sini.

Berita Harian X