Isnin, 6 Disember 2021 | 11:16am
Datuk Ali Biju (kanan) yang bertanding sebagai calon Bebas tiba di pusat penamaan calon di Dewan Masyarakat Sri Krian, Saratok, hari ini. - Foto ihsan pembaca
Datuk Ali Biju (kanan) yang bertanding sebagai calon Bebas tiba di pusat penamaan calon di Dewan Masyarakat Sri Krian, Saratok, hari ini. - Foto ihsan pembaca

Ali Biju tanding Bebas

SIBU: Timbalan Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Ali Biju bertanding sebagai calon Bebas di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Krian.

Beliau yang juga penyandang kerusi itu, berdepan saingan empat penjuru daripada Musa Dinggat (PSB), Danny Kuan (PBK) san Friday Belik (GPS).

Setiausaha Sulit Kanannya, Vernon Kedit ketika mengesahkan perkara itu, Ali hanya bersama pencadang dan penyokongnya berada di pusat penamaan calon di Dewan Masyarakat Sri Krian, Saratok.

"Ya, beliau (Ali) bertanding sebagai calon Bebas. Hanya beliau bersama pencadang, Elley Chandi dan penyokong Antok Jaya berada di pusat penamaan calon.

"Prosedur operasi standard (SOP) yang ketat menyebabkan kami tidak boleh membawa ribuan penyokong untuk mengiringi beliau seperti yang berlaku pada pilihan raya 2011 dan 2016," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Ali, wakil tunggal Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak sebelum ini.

Beliau memenangi DUN Krian ketika bersama PKR pada 2011 dan 2016.

Pada 27 November lalu, Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengesahkan parti itu tidak bertanding dalam PRN-12 Sarawak.

Sebaliknya kata beliau, BERSATU akan membantu Gabungan Parti Sarawak (GPS) dalam pilihan raya negeri berkenaan pada 18 Disember nanti.

Muhyiddin berkata, perkara itu diputuskan ketika perbincangan bersama Ketua Menteri Sarawak, Tan Sri Abang Johari Abang Openg, yang juga Presiden GPS.

Dua hari lalu, Ali, menafikan beliau menyerahkan kerusinya, Krian, kepada calon Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Malah beliau memberi bayangan masih mempertimbangkan untuk terus bertanding di situ bagi menjadi wakil rakyat untuk penggal ketiga.

Berita Harian X