Sabtu, 27 November 2021 | 4:25pm
Pesawat Scoot Airlines membawa kira-kira 200 penumpang dijadual menjadi penerbangan pertama antarabangsa ke Langkawi pada 3 Disember ini. IHSAN SCOOT AIRLINES
Pesawat Scoot Airlines membawa kira-kira 200 penumpang dijadual menjadi penerbangan pertama antarabangsa ke Langkawi pada 3 Disember ini. IHSAN SCOOT AIRLINES

Langkawi terima pelancong asing 3 Disember ini

LANGKAWI: Penerbangan pertama membawa pelancong asing sempena Gelembung Pelancongan Antarabangsa Projek Rintis Pulau Langkawi dijangka bermula 3 Disember ini.

Ketua Pegawai Eksekutif, Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Nasaruddin Abdul Muttalib, berkata penerbangan terus pertama itu tiba dari Singapura.

"Penerbangan pertama menerusi Scoot Airlines itu membawa kira-kira 200 penumpang dan dijangka tiba di pulau ini pada 3 Disember nanti.

"Pada minggu itu, dua penerbangan lain dari Singapura turut memasuki Langkawi," katanya selepas meninjau program komuniti Hari Mahsuri di Holiday Beach Villa, Pantai Tengah di sini, hari ini.

Pada 22 Oktober lalu, Mesyuarat Jawatankuasa Khas Pengurusan Pandemik COVID-19 bersetuju dengan cadangan prosedur operasi standard (SOP) Gelembung Pelancongan Antarabangsa bagi Projek Rintis Pulau Langkawi.

Menerusi inisiatif itu, pelancong antarabangsa yang berhasrat memanfaatkan gelembung pelancongan antarabangsa itu perlu memenuhi syarat dan mematuhi SOP dibentang Kementerian Pelancongan Seni dan Budaya (MOTAC).

Projek rintis itu akan dijalankan selama tiga bulan bagi KKM dan MKN menilai keberkesanannya sebelum dilaksanakan di pulau peranginan serta kawasan pelancongan lain.

Nasaruddin berkata, LADA menjangkakan beberapa penerbangan sewa khas turut tiba menjelang percutian musim sejuk pada pertengahan Disember ini.

"Untuk tempoh itu, LADA menyasarkan 5,000 pelancong asing akan mengunjungi pulau ini sehingga akhir tahun ini bawah program itu.

"Secara purata seramai 150 pelancong asing akan memasuki pulau ini sehari dan menjana pendapatan sebanyak lebih kurang RM24.5 juta," katanya.

Berita Harian X