Jumaat, 22 Oktober 2021 | 6:49pm
PN tanding semua 28 kerusi DUN dalam PRN Melaka. FOTO BERNAMA
PN tanding semua 28 kerusi DUN dalam PRN Melaka. FOTO BERNAMA

PN tanding semua kerusi di Melaka - Muhyiddin

TANGKAK: Perikatan Nasional (PN) akan bertanding di semua 28 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, November ini.

Pengerusinya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata rundingan dalam kalangan parti PN termasuk PAS dan GERAKAN akan diadakan segera untuk memastikan kemenangan gabungan itu dalam PRN nanti.

"Kita menjangkakan keputusan UMNO enggan bekerjasama namun mengambil pendekatan berhemah untuk menunggu parti itu untuk menyatakan pendirian.

"Ia termasuk keputusan sama ada sedia bekerjasama bagi mengelak pertembungan pada PRN Melaka," katanya pada sidang media selepas Majlis Perjumpaan Bersama Pimpinan Tempatan di Dewan Serbaguna Bukit Gambir, hari ini.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi semalam menegakan UMNO dan Barisan Nasional (BN) tidak tidak akan bekerjasama dengan BERSATU dalam menghadapi mana-mana pilihan raya.

Muhyiddin berkata, beliau menjangkakan perkara berkenaan (UMNO enggan bekerjasama) namun tetap menunggu pengesahan daripada mereka.

"Sekarang mereka mengesahkan tidak berbuat demikian dan itu fakta. Saya sudah maklumkan di Melaka, kita bersedia hadapi apa saja bentuk pertandingan sama ada secara dua, tiga atau empat (penjuru) itu tidak menjadi masalah bagi PN.

"Sebab itu semalam saya gesa segerakan rundingan antara parti dalam PN. Pada dasarnya mereka bersetuju bertanding di 28 kerusi DUN. Kita bahagikan mengikut situasi dan keadaan serta diharapkan PN dapat mencapai kejayaan," katanya.

Sementara itu, ketika di tanya mengenai kewajaran untuk menangguh PRN Melaka berikutan berlaku peningkatan kes di Melaka, ADUN Gambir itu berkata PRN Melaka perlu diteruskan.

"Ini adalah fakta dan dalam Perlembagaan perkara itu tidak dapat ditangguhkan lagi. Yang di-Pertua Negeri memutuskan untuk membubarkan DUN dan dinyatakan dalam Perlembagaan kita perlu mengadakan pilihan raya dalam masa 60 hari.

"Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah menetapkan tarikh dan ia perlu segera mengumumkan prosedur operasi standard (SOP) bagi mengawal penyebaran jangkitan COVID-19 ketika pilihan raya berlangsung," katanya.

Berita Harian X