Selasa, 7 September 2021 | 1:26pm
Dua orang pelajar dalam bidang kejuruteraan komputer sedang menjalankan eksperimen pada kit Internet of Things (IoT). - FOTO Universiti Teknologi PETRONAS
Dua orang pelajar dalam bidang kejuruteraan komputer sedang menjalankan eksperimen pada kit Internet of Things (IoT). - FOTO Universiti Teknologi PETRONAS

Kejuruteraan komputer penuhi keperluan industri

SEIRING perkembangan pesat era globalisasi norma baharu, kemajuan teknologi dilihat semakin meningkat dan memberi impak besar kepada hampir kesemua sistem yang ada di dunia.

Malah, penggunaan inovasi dan teknologi tinggi dilihat menjadi penyelesaian terbaik bagi syarikat untuk kekal berdaya saing dalam kepesatan ekonomi hari ini.

Namun di sebalik kecanggihan dan kelebihan teknologi di aplikasi peranti mudah alih dan komputer, segalanya mampu dicapai dengan kepakaran jurutera komputer.

Persoalannya, bagaimanakah generasi akan datang mampu mempersiapkan diri menuju era digital dengan teknologi Revolusi Perindustrian 4.0 (IR.4) dan menggerakkannya ke satu tahap lebih tinggi?

ImageDua orang pelajar sedang melaksanakan kerja-kerja dalam penyediaan rangkaian dan reka bentuk. - FOTO Universiti Teknologi PETRONAS

Peka dengan perkembangan era digital, Universiti Teknologi Petronas (UTP) menawarkan bidang kejuruteraan komputer bagi memenuhi keperluan industri. 

Kejuruteraan komputer adalah salah satu cabang ilmu kejuruteraan yang menggabungkan ilmu kejuruteraan elektronik dan sains komputer untuk membentuk peranti elektronik terbenam berkonsep digital.

Ini selari dengan IR 4.0 yang rancak berlaku di seluruh dunia seperti penggunaan automasi, analisis dan big data, simulasi, integrasi sistem, penggunaan robotik, cloud dan Internet of Things (IoT).

Perubahan transformasi digital ini secara tidak langsung menjadikan profesion jurutera komputer penting dalam merancakkan kemajuan landskap dunia moden.

Pakar Kejuruteraan Komputer, Pembina Sistem Terbenam dan Pereka Sistem Pengawasan, Ir Dr Patrick Sebastian, berkata peranan sebagai jurutera bukan sekadar mereka bentuk komputer, namun merancang sistem yang menggunakan teknologi pengkomputeran dari komputer berskala besar hingga mikropemproses atau mikrokontroler skala sangat kecil.

"Dalam semua yang berlaku di dunia sekarang, contohnya teknologi yang berkaitan dengan IR 4.0 atau IoT, jurutera yang bertanggungjawab dalam perkara ini adalah jurutera komputer atau lebih tepatnya jurutera yang belajar mendalam dalam sistem komputer.

"Mereka adalah orang yang mengkaji pelbagai teknologi pengkomputeran dan komunikasi untuk membawa kepada perubahan besar teknologi," katanya

Perubahan inovasi digital seperti aplikasi yang terdapat pada hari ini adalah hasil pakar jurutera komputer seperti aplikasi MySejahtera yang digunakan secara meluas di Malaysia sekarang. 

"Aplikasi MySejahtera yang digunakan untuk menguruskan wabak COVID- 19 di Malaysia memiliki kemampuan menangkap gambar kod QR, kemudian menterjemahkan gambar berkenaan menjadi informasi yang diperlukan seperti lokasi dan waktu pengambilan gambar.

"Ia kemudian memindahkan maklumat itu ke pangkalan data terpusat di mana ia diproses, disimpan dan diharapkan dapat digunakan untuk mengesan serta mengenalpasti mereka yang telah berhubungan rapat dengan orang dijangkiti.

"Jadi, itu adalah salah satu daripada beberapa contoh yang sangat menarik dan mudah didapati di mana jurutera komputer menyumbang kepakaran mereka," tambahnya.

Selain itu, profesion jurutera komputer mempunyai peluang cerah dalam sektor pekerjaan kerana bidang diceburi mendapat permintaan tinggi dalam industri.

"Mereka dapat bekerja di mana-mana industri dari pembuatan, elektronik dan sistem komputer hingga bidang teknologi maklumat (IT) kerana mereka memahami bagaimana perkakasan berfungsi," katanya

Justeru, beliau mencadangkan agar pelajar yang berminat dalam pengaturcaraan, pengembangan aplikasi, dan mereka yang cenderung untuk membina rangkaian atau peranti IoT menceburi bidang kejuruteraan di UTP.

"Kami mengambil pendekatan yang berbeza dari program kejuruteraan komputer yang lain di mana kami memulakan program lebih awal sekitar lima tahun yang lalu.

"Selain mendedahkan pelajar kepada trend yang muncul seperti analisis data besar dan juga visualisasi data, kami juga perlahan-lahan mengubah fokus untuk memasukkan kecerdasan buatan ke dalam sistem tertanam dan meneroka kaitannya dengan sistem besar dan kecil, " katanya.

UTP memperkenalkan kejuruteraan komputernya pada tahun 2016 kerana terdapat keperluan untuk bidang ini dalam masa terdekat di negara membangun seperti Malaysia.

Keutamaannya adalah untuk memastikan bahawa pelajar sarjana dilengkapi dengan kemahiran asas yang kuat dan dapat diterapkan pada trend teknologi yang muncul.

Kemahiran asas dan pendedahan industri

ImagePelajar Universiti Teknologi Petronas (UTP) sedang melakukan latihan antara muka pengaturcaraan pada komputer papan tunggal.- FOTO Universiti Teknologi PETRONAS

Dalam pada itu, UTP turut mendedahkan siswa kepada mikrokontroler, seperti Raspberry Pi (bagus untuk aplikasi perisian), Arduino (yang membuat projek perkakasan mudah) serta cip dan seni bina ARM.

"Kami melakukan ini kerana ARM menjadi standard di seluruh dunia.  Banyak peranti berjalan pada ARM, contohnya peranti mudah alih seperti iPhone. Jadi, kami memberi mereka pendedahan seperti itu," katanya.

Selain itu, pelajar sarjana juga mendapat manfaat daripada kerjasama program Kejuruteraan Komputer dengan Pusat Penyelidikan Isyarat dan Pengimejan Cerdas UTP (CISIR) yang memberi fokus pada pengimejan perubatan dan pengawasan video antara lain.

Dengan kerjasama ini, pelajar akan perolehi manfaat berkaitan dengan keperluan industri dan masyarakat bersama beberapa penyelidikan yang dilakukan di penyelidikan CISIR.

"Sebagai contoh, pelajar dapat mengasah kemahiran mereka dalam integrasi sistem melalui projek berasaskan IoT seperti untuk pertanian pintar."

"Kami ingin pelajar dapat menangani seluruh infrastruktur dari pengambilan data hingga pemindahannya ke sistem yang lebih besar," katanya

Menurut Patrick, pelajar terbabit kini sedang menjalankan satu projek untuk meningkatkan efisiensi pada aplikasi MySejahtera seperti mengesan lebih cepat kenalan rapat dari pesakit positif COVID-19.

Dengan memanfaatkan sepenuhnya teknologi, inovasi serta produktiviti, latihan UTP selama tujuh bulan pastinya memberi pengalaman berbeza berbanding institusi pengajian tinggi yang lain.

Lebih membanggakan UTP berada di kedudukan ke-70 dalam Universiti QS Asia 2021 dan mempunyai nisbah komuniti antarabangsa yang tinggi di kalangan kakitangan dan pelajarnya.

Ini menawarkan pelajar pengalaman intelektual dan budaya global yang unik. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai program kejuruteraan komputer UTP, lawati www.utp.edu.my

Berita Harian X