Isnin, 31 Ogos 2020 | 2:54pm
- Foto hiasan
- Foto hiasan

Suku Temiar menabung dua bulan demi rai Hari Kebangsaan

GUA MUSANG: Bagi memastikan sambutan Hari Kebangsaan yang dirai saban tahun berjalan lancar, penduduk Orang Asli suku Temiar di Kampung Sendrop, Pos Broke dekat sini, mengambil inisiatif menabung sejak dua bulan lepas dan berjaya mengumpulkan RM300.

Wang itu dimanfaatkan hari ini dengan "kenduri Hari Kebangsaan" yang dihadiri kira-kira 500 penduduk Orang Asli di kampung itu.

Seorang penduduk, Sakinah Anjang, 53, berkata kaum wanita bergotong-royong sejak semalam bagi menyediakan jamuan itu untuk dinikmati penduduk pada hari ini.

"Sambutan hari ini turut disertai generasi muda kampung supaya mereka dapat merasai nikmat merdeka hasil pengorbanan warga terdahulu.

"Sekurang-kurangnya apabila mereka memahami erti kemerdekaan ini, dapat pula mewariskannya kepada generasi akan datang dan lebih bermakna lagi (sambutan) diadakan setiap tahun walaupun tinggal jauh di pedalaman (agar) semangat merdeka terpahat dalam diri dan dapat dirasai mereka selamanya," katanya ketika ditemui di sini.

Wakil generasi muda, Alui Abong, 23, mengakui sedar tidak mudah untuk rakyat, khususnya Orang Asli, menikmati keamanan yang ada sekarang tanpa perjuangan pemimpin terdahulu.

"Sebagai generasi baharu, kami amat memahami kesusahan orang terdahulu dalam usaha memerdekakan (negara) dan mengekalkan kemerdekaan, justeru menjadi tugas kami generasi terkini memastikan kemerdekaan tanah air tercinta ini," katanya.

Menurut penghulu kampung itu Andol Busu, sambutan hari ini disertai hampir keseluruhan penduduk yang bersama-sama menyanyikan lagu Negaraku dengan penuh semangat. – BERNAMA

Berita Harian X