Rabu, 10 April 2019 | 3:40pm
TIMBALAN Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye. - NSTP/Muhaizan Yahya
TIMBALAN Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye. - NSTP/Muhaizan Yahya

Tempoh mendidik perokok berakhir Julai, tindakan tegas akan diambil

PUTRAJAYA : Kementerian Kesihatan mengingatkan perokok bahawa tempoh enam bulan bagi penguatkuasaan pendidikan larangan merokok di kedai makan dan restoran akan berakhir Julai ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Dr Lee Boon Chye, berkata selepas tempoh itu pihak kementerian akan mempertingkatkan penguatkuasaan termasuk mengeluarkan saman kepada perokok yang masih berdegil.

“Setakat ini kita belum mengeluarkan sebarang saman kepada mereka yang melanggar peraturan berkenaan tetapi mulai Julai, kita akan ambil tindakan tegas, dalam tempoh itu juga penguatkuasaan akan dipertingkatkan.

“Kita minta orang ramai bekerjasama kerana perkara ini berkaitan dengan isu kesihatan, selain itu kita berharap perokok mengubah sikap mereka. Merokoklah di luar kawasan larangan merokok atau lebih tepat, kurangkan merokok.

“Sekiranya mereka nekad untuk berhenti merokok, sebanyak 731 Klinik Kesihatan ada menyediakan khidmat untuk berhenti merokok dan 46 hospital turut menyediakan khidmat sama secara percuma,” katanya kepada pemberita di sini, hari ini.

Terdahulu, beliau menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman Program Komuniti Sihat Pembina Negara (KOSPEN) Plus antara kementeriannya dengan Bintulu Port Holdings Bhd (BPHB), di sini hari ini.

Peraturan larangan merokok itu diwarta mengikut Peraturan 11, Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004, di mana perokok yang melanggar peraturan boleh didenda tidak lebih RM10,000 atau penjara tidak lebih dua tahun.

Pengusaha premis makanan yang gagal mematuhi peraturan pula boleh didenda RM3,000 atau penjara tidak lebih enam bulan.

Larangan merokok di kedai makan atau restoran itu sudah dilaksanakan pada Januari lalu, namun Kementerian Kesihatan memberi tempoh enam bulan sebagai ‘tempoh mendidik’ perokok supaya mereka merokok tiga meter dari premis berkenaan.

Berita Harian X