Sabtu, 6 April 2019 | 7:08pm

PM dari Sabah, Sarawak satu hari nanti - Tun M

PENAMPANG: Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau yakin satu hari nanti Perdana Menteri Malaysia datang dari Sabah atau Sarawak.

Perdana Menteri berkata, semua rakyat Malaysia termasuk di Sabah dan Sarawak berpeluang menjawat jawatan itu jika memiliki kebolehan.

“Saya yakin satu hari nanti Perdana Menteri Malaysia datang dari Sabah atau Sarawak kerana kita semua rakyat Malaysia.

“Siapa saja boleh muncul sebagai pemimpin asalkan mereka ada kebolehan,” katanya pada pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), yang dihadiri kira-kira 30,000 penyokong di Pusat Komersial dan Teknologi Antarabangsa (ITCC) Penampang, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail; Presiden BERSATU, Tan Sri Muhyiddin Yassin; Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Mukhriz Mahathir dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Pelancaran BERSATU Sabah, Datuk Hajiji Noor.

Pada majlis itu, Dr Mahathir turut mengumumkan Hajiji sebagai Penyelaras BERSATU Sabah yang kini dianggarkan sudah memiliki kira-kira 130,000 ahli.

Dr Mahathir yang juga Pengerusi BERSATU, berkata hanya pemimpin yang bersih, tidak menyalahguna kuasa dan tidak rasuah boleh diberi tempat memimpin di semua peringkat.

“Sebaliknya jika salah guna kuasa, menjadi tanggungjawab kita semua untuk menjatuhkan mereka. (Seperti) BERSATU, ditubuh untuk menjatuhkan kerajaan kleptokrasi Datuk Seri Najib Razak.

“Budaya ini (kleptokrasi) merosakkan negara kita..dulu kewangan kita baik dan negara dapat membangun dengan pesat, tetapi sekarang kita ada hutang lebih RM1 trilion kerana ketamakan Najib yang pinjam banyak dan curi wang.

“Pemimpin seperti ini sampai bila pun akan kita jatuhkan, ini tanggungjawab rakyat negara demokratik, hak kita pilih pemimpin dan jika lari jauh (pemimpin menyimpang), hak kita juga menjatuhkan pemimpin itu,” katanya.

Sementara itu, Dr Mahathir menyifatkan pelancaran BERSATU di Sabah adalah yang terbesar bagi parti yang berusia kira-kira dua tahun itu setakat ini.

Katanya, walaupun baru mengembangkan sayap ke Sabah, minat penduduk negeri itu menyertai BERSATU sudah ada sejak awal penubuhannya, namun memutuskan tidak ke negeri ini pada peringkat awal kerana bimbang menjejaskan persediaan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

“Selepas itu, kita lihat ramai beralih ke BERSATU sebab ia dalam PH...Parti Warisan Sabah (WARISAN) berbeza sebab ia bukan PH, tetapi kerana kita hargai Sabah, kita beri tempat parti dari Sabah dilantik menteri dalam Kabinet dan timbalan menteri...soal tidak berada dalam PH tidak halang kita bersama rakyat Sabah.

“Bagaimanapun, selepas ada pertukaran kerajaan di Pusat dan Sabah, amat jelas ramai berminat keluar UMNO, Barisan Nasional (BN) dan apabila tinggalkan parti, mereka ingin sertai parti lain supaya terus dapat berkhidmat kepada negara...disebabkan mereka berminat menyertai parti dalam PH, jadi kita buka pintu,” katanya.

Beliau berkata, kedatangan BERSATU ke Sabah bukan untuk menjatuhkan sesiapa, sebaliknya mengukuhkan lagi sokongan terhadap parti yang memerintah kerajaan negeri pada hari ini, selain PH di peringkat Pusat.

Dr Mahathir ketika berucap pada Majlis Pelancaran BERSATU Sabah di Penampang. - Foto Khairull Azry Bidin
Dr Mahathir ketika berucap pada Majlis Pelancaran BERSATU Sabah di Penampang. - Foto Khairull Azry Bidin
Berita Harian X