Ahad, 17 March 2019 | 12:27pm
NASI Bujang di Universiti Malaya. - Foto Rosdan Wahid
NASI Bujang di Universiti Malaya. - Foto Rosdan Wahid

Eksklusif: Siswa miskin ikat perut

KUALA LUMPUR: Mengikat perut dengan hanya makan sekali sehari, kerap berpuasa dan bergantung pada sebuku roti untuk dua hari, antara ikhtiar hidup sebilangan pelajar di Universiti Malaya (UM) yang terpaksa menahan lapar akibat kekangan kewangan.

Inilah antara kesempitan hidup dialami pelajar daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40) itu yang terpaksa berjimat cermat demi meneruskan pengajian masing-masing.

Ramai yang mencatu wang saku yang diberi keluarga dengan memilih menu paling menjimatkan daripada membeli makanan di kafe tertentu yang didakwa agak mahal sehingga ada yang terdedah kepada serangan gastrik.

Wartawan BH yang menyelami sendiri kehidupan pelajar terbabit, mendapati pilihan makanan kebanyakan pelajar daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40) ialah yang berharga murah, termasuk mi segera atau apabila di kampus, membeli ‘nasi bujang’ yang mengandungi nasi putih, sup kosong, telur dan sambal belacan antara RM2 hingga RM2.50.

Pelajar jurusan Bahasa Melayu Profesional di Akademi Pengajian Melayu UM, Ilmah Ismail, 21, dari Kampung Keramat, Semporna, Sabah, berkata kadangkala dia hanya minum air suam dan makan sekali sehari pada waktu malam, untuk menjimatkan belanja.

PENSYARAH MASAK MAKANAN

“Ada juga pensyarah memasak untuk mahasiswa miskin, selain persatuan pelajar sediakan kupon makanan RM5, tetapi bukan semua dapat bantuan itu.

“Saya pula hanya dapat wang saku RM100 sebulan untuk makan dan minum menerusi Projek Biasiswa Tamanni, iaitu inisiatif beberapa pertubuhan bukan kerajaan,” kata anak pekebun ini.

Projek Biasiswa Tamanni adalah hasil inisiatif Persatuan Belia Harmoni Serdang, Yayasan Bunga Raya, Akademi Penokohan Pemuda IKRAM, Yayasan Buruj serta Pertubuhan IKRAM Malaysia.

Pelajar Fakulti Pergigian UM, Nur Atikah Ghazali, 22, anak pemandu lori dari Bachok, Kelantan, turut mengakui nasi lemak RM1 antara menu utamanya, selain merebus sendiri telur untuk mengisi perut bagi menjimatkan belanja, tambahan pula dia kini terpaksa menyewa kediaman di luar kampus sejajar peraturan universiti.

“Saya bersama sembilan rakan lain terpaksa menyewa pangsapuri dua bilik yang terletak berhampiran Pusat Perubatan Universiti Malaysia (PPUM) .

“Setiap seorang bayar RM267 sebulan, ini tak termasuk bil elektrik dan air. Sebenarnya, rumah kami ini hanya diduduki empat orang saja seperti ditetapkan pemilik.

“Namun, kami terpaksa tinggal bersesak sembilan orang semata-mata untuk jimatkan belanja dan lagipun, jarak rumah sewa ke kampus hanya berjalan kaki saja,” katanya.

Nur Atikah mengakui dengan pendapatan ayahnya di antara RM500 hingga RM1,000 sebulan adalah sukar untuk menampung kos pengajian dan sara hidupnnya.

“Mujurlah ada bantuan Projek Biasiswa Tamanni kerana jika tidak, mungkin saya sudah berhenti belajar,” katanya yang mempunyai tiga adik yang masih bersekolah.

Pelajar Ijazah Sarjana Muda Bahasa dan Linguistik, Muhammad Nurfathi Abdul Hamid, 23, dari Kuala Kubu Bharu, Selangor, berkata, makan sekali sehari bukan perkara asing dan apabila terpaksa mengikat perut, dia lazimnya hanya makan pada waktu malam dengan ‘nasi bujang,’ sebuku roti atau roti naan berharga RM2 sekeping.

“Saya juga selalu cari peluang hadir program, aktiviti atau majlis di dalam dan luar kampus, yang biasanya turut sediakan makanan.

“Kadangkala, saya berpuasa atau tidur awal pada waktu malam untuk lupakan rasa lapar. Sepanjang pengajian, saya tidak boros dan beli barang ikut keperluan sahaja, malah tiada motosikal atau kereta,” katanya.

Anak sulung daripada tiga beradik ini berkata, keluarganya cuma bergantung pada bayaran pencen bapanya RM1,200 sebulan, manakala ibu tidak bekerja dan bersyukur kerana menerima biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

KELUARGA TAK MAMPU

Pelajar Perakaunan, Muhamad Aiman Basyir Mohammad, 22, dari Kuantan, Pahang, mengakui dia terpaksa berhutang dengan rakan dan makanan pilihan pula selalunya nasi berlaukkan seekor ikan atau sayur berharga antara RM3 hingga RM4 atau roti canai RM1.

“Dalam seminggu, biasanya tiga hari saya terpaksa berhutang dengan kawan,” kata anak ketiga daripada tujuh beradik ini, yang bergantung pada baki pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) RM300 selepas ditolak yuran setiap semester, selain wang saku RM200 kiriman ibu bapanya setiap dua bulan.

“Saya pernah terfikir berhenti belajar dan bekerja, namun rakan banyak memberi dorongan supaya berjaya dalam pelajaran demi mengubah nasib keluarga,” katanya yang bekerja sambilan pada setiap cuti semester.

Seorang lagi pelajar, Muhammad Izzat Hakimi Abd Halim, 20, pula mendedahkan ada rakannya tidak meneruskan pengajian akibat masalah kewangan, manakala dia sendiri kerap berpuasa dan makan cuma sekali sehari, kerana perlukan purata perbelanjaan RM10 sehari untuk membeli makanan pada waktu tengah hari dan malam.

Gerakan pelajar bantu sedia makanan percuma

“Apabila dipelawa ambil makanan percuma, ada pelajar khususnya daripada keluarga susah atau berpendapatan rendah begitu terharu, malah bertanya berulang kali sama ada ia benar-benar percuma.”

Itu antara pengalaman Pengerusi Angkatan Mahasiswa Universiti Malaya (UM) 2018/2019, Muhammad Ahnaf Mohd Yunus, yang aktif menjalankan program bersama rakan, bagi meringankan beban pelajar kurang berkemampuan.

Beliau berkata, makanan percuma itu diagihkan menerusi program Saji Siswa di kolej kediaman.

Katanya, sebagai gerakan pelajar yang menjadi komponen Suara Siswa di UM, mereka tidak mahu sekadar berpeluk tubuh melihat isu kesempitan hidup, yang membelenggu sebahagian pelajar sekampus sehingga terpaksa mengikat perut.

“Melalui program Saji Siswa, kami agihkan makan malam percuma untuk lebih 100 pelajar dan mendapat sambutan. Pada semester lalu, Saji Siswa diadakan sekali di Kolej Kediaman Pertama dan sekali di Kolej Kediaman Ketujuh. Ia akan dijalankan di dua lagi kolej kediaman di UM pada semester ini.

“Kos setiap penganjuran antara RM400 hingga RM500 dengan dana diperoleh sumbangan kenalan, pelajar senior serta persatuan,” katanya yang berharap bantuan itu dapat memenuhi satu daripada keperluan asas pelajar yang sangat penting.

Katanya, bekas Pengerusi Angkatan Mahasiswa, Wan Aiman Ashraf Wan Alias yang juga anggota Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) pada sesi lalu, turut mengusahakan pemberian makan tengah hari percuma setiap hari selama setahun kepada 10 pelajar daripada keluarga berpendapatan rendah, dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran UM.

Pelajar tak dedah status

“Bukan semua pelajar daripada keluarga susah mahu mendedahkan status mereka yang mungkin dianggap perkara peribadi, tapi kita boleh tahu menerusi perbualan dan gaya hidup seharian mereka. Jika pelajar lain makan nasi berlaukkan ayam, mereka mungkin ambil nasi putih dan telur sahaja atau ‘nasi bujang’.

“Golongan ini juga lazimnya jarang keluar pada hujung minggu, tidak menonton wayang dan amat berhemat membelanjakan wang mengikut keperluan sahaja,” katanya.

Tinjauan BH mendapati ada pengusaha makanan di kolej kediaman UM turut mengambil inisiatif menawarkan set hidangan ekonomi, seperti nasi putih bersama sup kosong, telur goreng dan sambal belacan atau ‘nasi bujang’ berharga RM2.50.

Selain itu, set nasi putih, sup tomyam, telur dadar, ulam timun dan sambal belacan (RM3); nasi putih, sup tomyam, ayam goreng, ulam timun dan sambal belacan (RM4) serta nasi putih, sup kosong, telur goreng, ayam goreng, ulam timun dan sambal belacan (RM5), manakala minuman seperti mangga dan lemon bancuh dijual RM1 segelas.

Berita Harian X