Sabtu, 6 Oktober 2018 | 8:08pm
CATATAN terbaru Najib di Facebook rasminya hari ini.
CATATAN terbaru Najib di Facebook rasminya hari ini.

Janji SST turunkan harga barang tak tercapai - Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak terus menempelak pelaksanaan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) bagi menggantikan sistem Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Bekas Perdana Menteri itu, secara sinis berkata, berbeza dengan jaminan diberikan pemimpin DAP dan Pakatan Harapan (PH) bahawa SST akan menurunkan harga barang, hakikatnya, kata beliau, sejak dilaksanakan mulai 1 September lalu, 51 item barang mengalami kenaikan harga.

Katanya, ia jelas berdasarkan laporan media dua hari lalu berhubung pemantauan dilakukan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) terhadap 384 barang dan perkhidmatan.

“Daripada 384 item ini, KPDNHEP mendapati 51 item naik harga antara lima dan 10 peratus, 29 item mengalami penurunan harga antara empat hingga enam peratus, manakala harga 304 item yang lain tidak berubah berbanding semasa pelaksanaan GST.

“Nampaknya jaminan pemimpin DAP dan PH sebelum ini bahawa SST akan mengurangkan harga barang tidak tercapai,” katanya dalam catatan terbaru di Facebook rasminya hari ini.

Najib yang juga bekas Menteri Kewangan, turut meramalkan kadar inflasi pada September mungkin mengalami kenaikan berbanding bulan sebelumnya.

Katanya, pengenalan GST sebaliknya memberi banyak manfaat seperti menghapuskan pengelakkan cukai, rakyat mendapat Bantuan Rakyat 1Malaysia dan pelbagai bantuan selain penjawat awam menerima kenaikan gaji dan bonus.

“Dengan SST yang dihantam oleh menteri hantam sahaja, rakyat mendapat janji-janji yang ‘dicapatikan’ dan 51 lagi item yang naik harga.

“Namun, peluang untuk mengurangkan cukai korporat dan peribadi untuk menarik pelaburan tak dapat dilaksanakan, malah cukai baru yang lain dijangka akan dikenakan untuk menampung kekurangan hasil kerajaan,” katanya.

Berita Harian X