Khamis, 16 Ogos 2018 | 11:20am
Perunding kewangan, Shamsuddin Kadir.
Perunding kewangan, Shamsuddin Kadir.

Pinjaman peribadi bayar PTPTN tindakan tak bijak

KUALA LUMPUR: Trend membuat pinjaman peribadi bagi melangsaikan hutang Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) disifatkan sebagai tindakan tidak bijak.

Perunding kewangan, Shamsuddin Kadir berkata, ada peminjam PTPTN yang tidak faham konsep pengiraan faedah yang ditawarkan bank dan kemudahan kredit lain selain terpengaruh dengan rakan sebaya yang terjebak dalam pinjaman peribadi bagi membayar pinjaman PTPTN.

“Hutang melalui pinjaman peribadi hanya menjadikan kita miskin. Walaupun pembayaran (pinjaman PTPTN) mungkin mengambil masa, perlu diingat kosnya (kadar faedah PTPTN) rendah," katanya kepada Bernama selepas menjadi tetamu program Ruang Bicara terbitan Bernama News Channel di sini malam tadi.

Shamsuddin berkata apa yang paling penting ialah ansuran PTPTN dibayar tepat pada masa selain peranan ibu bapa dalam memastikan anak mereka membayar hutang PTPTN.

“Selalu kita dengar ibu bapa menyoal anak bila nak beli kereta, rumah namun tidak membangkitkan soal pembayaran hutang PTPTN. Bila kita dah ambil duit (PTPTN) itu, liat nak bayar dan orang lain yang nak belajar tidak dapat peluang sewajarnya. Ini patut dielakkan," katanya.

“Sepatutnya mereka peka dan turut memantau soal kewangan anak-anak, sama ada mereka (anak) menerima surat pinjaman peribadi atau kad kredit bagi mengelak terjerumus daripada masalah kewangan serius," jelasnya lagi.

Katanya, antara perkara yang seboleh-bolehnya dielak dalam pengurusan kewangan ialah pinjaman peribadi, penggunaan kad kredit dan skim ansuran mudah.

"Utamakan perbelanjaan mengikut keperluan, elak perbelanjaan melampau dan bijak melabur dalam aset hartanah," katanya. - BERNAMA

Berita Harian X