Khamis, 9 Ogos 2018 | 11:22am

'Tolonglah, jangan tangguh lama'

TINJAUAN tapak Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECLR) yang digantung operasi sementara. - Foto Muhammad Asyraf Sawal
TINJAUAN tapak Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECLR) yang digantung operasi sementara. - Foto Muhammad Asyraf Sawal

KUALA LUMPUR: Mengorak langkah berbekalkan impian dan sinar yang menjanjikan masa depan cerah menerusi kerjaya sebagai jurutera landasan rel, akhirnya seakan berkecai apabila perkhidmatan mereka terpaksa ditamatkan esok.

Khabar duka itu lebih memeritkan kerana diterima tatkala baru dua minggu peserta Program Latihan Kemahiran Industri Rangkaian Rel Pantai Timur (PLKI-ECRL) memulakan kerjaya mereka.

DUA graduan yang digantung Projek CCC-ECRL, Nur Nabila Sulaiman (kiri) dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Muhamad Faisal Sabri dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM). - Foto Nik Hariff Hassan
DUA graduan yang digantung Projek CCC-ECRL, Nur Nabila Sulaiman (kiri) dari Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Muhamad Faisal Sabri dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM). - Foto Nik Hariff Hassan

Meskipun dibelenggu kesedihan, Nur Nabila Shafiqah Sulaiman, yang menjadi kumpulan kedua peserta program hasil kerjasama Malaysian Rail Link (MRL), Universiti Malaysia Pahang (UMP) dan China Communications Construction Company Ltd (CCCC) itu masih menaruh harapan projek ECRL akan diteruskan demi melahirkan lebih ramai tenaga mahir tempatan.

“Memang sedih kerana tidak sangka akan diberhentikan begitu saja kerana pada asalnya kami dijanjikan kontrak selama dua tahun selepas mengikuti latihan tiga bulan menerusi PLKI yang dikendali menggunakan kemudahan di UMP.

“Satu saja harapan saya, jangan tangguh projek ini untuk tempoh lama kerana ramai rakan seusia kami yang baru melangkah ke alam pekerjaan, namun diberi peluang menerima pelbagai pendedahan mengenai teknologi kini seakan digantung tidak bertali,” katanya kepada pemberita, kelmarin.

Projek jajaran ECRL sepanjang 688.3 kilometer (km), merangkumi dua fasa pembinaan yang menghubungkan Pelabuhan Klang, Selangor dan Pengkalan Kubor, dekat Tumpat, Kelantan sebelum ini dilaporkan masih akan diteruskan selepas perbincangan semula mengenai kosnya diputuskan kerajaan.

Menteri Kewangan, Lim Guan Eng, pada 23 Jun lalu berkata keputusan itu diambil kerana kerajaan sudah membayar RM20 bilion untuk projek kendalian CCCC berkenaan dilaksanakan, namun ia terpaksa ditangguhkan untuk sementara waktu berikutan negara ketika ini berdepan kekangan kewangan.

Nur Nabila, 24, berkata projek mega itu menjana manfaat dan berupaya menggilap tenaga mahir tempatan, berbanding dakwaan pelbagai pihak yang menyifatkan ia tidak memberi sebarang keuntungan terhadap Malaysia.

“Masyarakat hanya dengar khabar angin, tetapi tidak tahu apa yang jadi di lapangan kerana hakikatnya ramai pekerja dalam projek ini adalah kalangan warga tempatan, malah majoriti mereka berusia sekitar awal 30-an.

“Oleh itu, ECRL menyediakan pelbagai peluang untuk kami sebagai golongan muda menimba ilmu, termasuk mempelajari teknologi digunakan China dalam pembinaan jambatan, landasan, bangunan dan sistem rel.

“Buat sementara waktu, saya terpaksa mencari pekerjaan sementara, namun bertekad akan kembali berkhidmat untuk menyiapkan projek ECRL kerana ia mempunyai nilai ‘sentimental’, selain bakal terpahat dalam sejarah negara kerana berupaya melonjak sektor sosioekonomi Pantai Timur,” katanya yang menamatkan pengajian dalam Ijazah Kejuruteraan Sivil di Universiti Teknologi MARA (UiTM), Januari lalu.

Graduan Universiti Teknikal Malaysia Melaka, Muhamad Faisal Sabri, 25, yang turut terkesan dengan langkah penangguhan projek itu terpaksa memanfaatkan pampasan diberikan CCCC selama sebulan gaji untuk beralih ke ‘pelan B’ bagi memastikan dirinya tidak terus menganggur.

Bagaimanapun, anak sulung daripada enam beradik ini menyuarakan tekad sama untuk kembali bekerja dengan CCCC dalam menyiapkan projek ECRL kerana kerjaya sedemikian disifatkan peluang keemasan bagi mengembangkan kemahiran dan pengalaman.

“Saya perlu cari kerja lain, tetapi akan kembali berkhidmat dengan CCCC kerana percaya pembinaan ECRL demi manfaat penduduk Pantai Timur ini akan diteruskan, selaras kemajuan projek di seksyen tujuh iaitu di Bentong kini hampir 30 peratus,” katanya.

FAKTA PLKI-ECRL

- Lahirkan 3,600 pekerja menjelang 2022

- Latihan tiga bulan, dengan pemberian elaun bulanan RM1,000

Berita Harian X