Ahad, 22 Julai 2018 | 7:02pm
 MUJAHID (kiri) pada sidang media di Parit Buntar. - Foto Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi
MUJAHID (kiri) pada sidang media di Parit Buntar. - Foto Shaiful Shahrin Ahmad Pauzi

Mujahid sedia temukan Zakir Naik, Ramasamy

PARIT BUNTAR: Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa menyatakan kesediaan untuk menjadi orang tengah bagi menemukan tokoh agama terkemuka, Dr Zakir Naik dengan Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang II, P Ramasamy.

Dr Mujahid berkata, pihaknya bersedia menganjurkan satu pertemuan tertutup antara Zakir dan Ramasamy dengan beliau sendiri menjadi orang tengah bagi menjernihkan keadaan.

"Penganjuran debat secara terbuka antara dua tokoh ini bagi menentukan siapa lebih ekstremis pasti akan mencetuskan ketegangan agama dan kaum dan tidak bersesuaian dengan budaya masyarakat negara ini.

"Zakir mempunyai hak untuk tinggal di negara ini selagi mana beliau mematuhi undang-undang negara.

"Segala pertuduhan dikemukakan terhadapnya juga masih belum disahkan oleh kerajaan India," katanya ditemui, di sini hari ini.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas cadangan penganjuran debat terbuka antara Zakir dan Ramasamy oleh Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin bagi menentukan siapa pengganas yang sebenar.

Cadangan itu timbul susulan gesaan Ramasamy agar Zakir dihantar pulang ke India kerana dikatakan dikehendaki kerajaan negara berkenaan.

Susulan itu, pelbagai pihak tampil membuat lebih 50 laporan polis terhadap Ramasamy kerana dikatakan menyokong kumpulan pengganas, Liberation Tigers of Tamil Elam (LTTE).

Polis Pulau Pinang juga sudah mengambil keterangan Ramasamy berhubung laporan itu untuk membantu siasatan.

Berita Harian X